h i r d e t é s

Radioaktív por hullik Franciaországra azután, hogy atomfegyvereket teszteltek Afrikában

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Radioaktív por hullik Franciaországra azután, hogy atomfegyvereket teszteltek Afrikában

2021. március 07. - 07:55

 

Franciaország az 1960-as években nukleáris teszteket hajtott végre Gerbois Bleue fedőnéven a Szaharában, melyek során összesen négy atombombát robbantottak fel 14 hónap leforgása alatt Algériában.

Lyon 2021. február 6-án, amikor a szaharai por elszínezte az eget. - Forrás: Gautier Devoucoux / Euronews

Úgy tűnik, hogy a hat évtizede történt teszteléseknek most ihatják meg a franciák a levét, ugyanis az Euronews értesülései szerint éppen a radioaktív szaharai homokot fújta vissza a szél az ország területére, bár szakértők egyöntetű véleménye alapján egészségügyi problémákat nem okozott a porvihar.

Februárban erős ciklonoknak és szélmozgásoknak köszönhetően szaharai por lepte be a francia Jura régiót, az esemény következtében a lehullott hó narancssárgává változott.

Amint leülepedtek a homokszemcsék, a francia radioaktivitási központ (ACRO) begyűjtötte a mintákat, amelyekben kimutatták a cézium 137-es izotópját, ami minden bizonnyal a Gerboise Bleue program nukleáris hasadásának melléktermékeként keletkezett.

“Az atomrobbanást követő hatvanadik évből származó radioaktív szennyeződések arra figyelmeztetnek, hogy a Szahara egyes térségeiben a mai napig potenciális sugárzásveszély van, amiért Franciaország a felelős” – olvasható az ACRO jelentésében.

A La Laguna Egyetem kémikusa, Pedro Salazar Carballo a portál megkeresésére elmondta, a legnagyobb problémát a természetes radon jelenti, ami a bomlási folyamatok során a talajból kioldódik, és bekerülhet a légtérbe is.

Mindezek apropóján kijelenthetjük, hogy az atomfegyverek tesztelései sajnos világméretű gondokat szültek, amiket még az elkövetkező évtizedekben, sőt évszázadokban sem tudunk orvosolni, megpecsételve ezzel az érintett környezetek sorsát. (Euronews) / liner.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s