h i r d e t é s

Putyin és az időjárás

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Putyin és az időjárás

2022. január 17. - 10:04

 

Az év eleji tavaszias időjárás sokakat jobb kedvre derített, de talán az európai földgázfogyasztást elemzők voltak a legboldogabbak.

A kép illusztráció! - Forrás: bne IntelliNews

Továbbra is földgázhiány van Európában, és az egyre inkább kiürülő gáztárolók miatt minden enyhe nap segít. Nem túlzás azt állítani, hogy Európa jelenlegi földgázhelyzete két befolyásolhatatlan tényezőtől függ – az időjárástól és Vlagyimir Putyintól.

Az orosz elnök ugyan többször is biztosította európai partnereit, hogy Oroszország kész annyi földgázt szállítani, amennyire szükségük van, de a valóság nem igazán felel meg ezeknek a kijelentéseknek. A kulcsfontosságú Jamal földgázvezetékben – mely Fehéroroszországon és Lengyelországon keresztül Németországba vezet – már két hete visszafelé folyik a földgáz, ez pedig december végére rekordmagasságba repítette a gáz árát az európai nagykereskedelmi piacon. Ez azt jelenti, hogy a Gazprom már két hete nem küldött földgázt Németországba, és a gázvezetéket jelenleg a német vállalatok használják a földgáz Lengyelországba tartó exportjára.

A Gazprom már ősz elejétől folyamatosan csökkenti a Jamalon érkező orosz földgáz mennyiségét, és nyilvánvaló, hogy Oroszország így próbál nyomást gyakorolni Németországra.

A geopolitikai játszma középpontjában továbbra is az Északi Áramlat-2 (Nord Stream 2) földgázvezeték üzembe helyezése áll. Oroszország szeretné, ha ez mihamarabb megtörténne, de az Olaf Scholz által vezetett német kormány ezt nem fogja elsietni. Ha a német Zöldek politikusain múlna, akkor a Nord Stream 2-t sose helyeznék üzembe, de reálisan a folyamat várhatóan egészen nyárig elhúzódhat. Az oroszok cinikus játszmájának pedig éppen az a célja, hogy földgázhiányt teremtve megmutassák: itt ez az új vezeték, amelyen azonnal elég földgáz érkezhetne Európába. Ahogy azt Oroszország berlini nagykövete nyilatkozta, Moszkva elvárja, hogy az új német kormány a Nord Stream 2 ügyében pragmatikus és a fogyasztók érdekeit szolgáló döntést hoz.

A Gazprom a jelek szerint januárban is csak kisebb kapacitást bérelt a Jamal földgázvezetékben, és nem reagált az Ukrajna által felajánlott szabad szállítási kapacitásra sem.

Lehetséges azonban, hogy Putyin kissé elszámította magát, ugyanis a növekvő európai földgázárakra felfigyeltek a cseppfolyósított földgázt exportáló vállalatok. Az európai földgázpiacon nagy megkönnyebbülést keltett karácsony előtt az a hír, hogy az Egyesült Államokból 10, cseppfolyós földgázt szállító tartályhajó indult Európa felé. A következő napokban további 15 ilyen tartályhajó éri el Európát, és ez is hozzájárult ahhoz, hogy az európai nagykereskedelmi földgázárak több hónap óta először csökkenjenek. Jelenleg az Egyesült Államok a cseppfolyósított földgáz egyik legnagyobb exportőre, és Amerika segíthet abban, hogy csökkenjen az Európára nehezedő orosz nyomás.

Az amerikai tartályhajók azonban nem jelentenek tartós megoldást, nem tudják teljesen helyettesíteni az orosz földgázt. Ezért minden figyelem a Gazprom európai földgáztárolóira irányul, melyek az évszakhoz képest igencsak üresek. Ha az orosz partner januárban csakugyan tovább csökkenti az Európába szállított mennyiséget, akkor már csak az enyhe időjárásban bízhatunk. Ha tartós, kemény fagyok lesznek, februárra több európai országban is vészesen alacsony szintre csökkennek a tartalékok.

Mindeközben abban is bizakodnunk kell, hogy az elmúlt heteket beárnyékoló esetleges orosz–ukrán fegyveres konfliktus nem robban ki, mert ez az Ukrajnán keresztül zajló földgázszállítás azonnali leállását jelentené, ami az európai földgázhiányt merőben új szintre emelné.

 

Dudás Tamás / ujszo.com


 

Kommentek

h i r d e t é s