fbpx Pusztai Erzsébet elmagyarázta Varga Juditnak, hogy mikor lehetne biztonsággal újranyitni az országot | CIVILHETES

h i r d e t é s

Pusztai Erzsébet elmagyarázta Varga Juditnak, hogy mikor lehetne biztonsággal újranyitni az országot

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Pusztai Erzsébet elmagyarázta Varga Juditnak, hogy mikor lehetne biztonsággal újranyitni az országot

2021. április 06. - 13:01

 

A kormány ezt az időpontot ugyan 2,5 millió beoltotthoz kötötte, azonban ennél bonyolultabb a helyzet.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

"Kizárólag a járvány terjedésének üteme szabhatja meg a lehetőséget a nyitásra. Izraelben sem a beoltott emberek száma határozta meg a nyitást. Sok beoltott ember majd 4–6 hét múlva lesz védett, a fiatalabbak pedig egyáltalán nem" - így kommentálta Pusztai Erzsébet immunológus Varga Judit Facebook-posztját. Az igászságügyi miniszter arról írt, hogy 2 362 839 magyart már beoltottak, így "a kormány a hosszú hétvégén is azon dolgozik, hogy minél hamarabb, de a lehető legbiztonságosabb körülmények között elkezdődhessen az újraindítás".

Pusztai Erzsébet, korábbi egészségügyi szakpolitikus erre válaszul fejtette ki, hogy nem az oltások száma határozza meg az újranyitás időpontját. 

A szakembernek nem ez volt az első hasonló megszólalása a kormány terveit illetően. Korábban egy ATV-nek adott interjúban fejtette ki, hogy szerinte árilis 8-ig biztosan maradnak a korlátozások, de az azt követő intézkedések sem enyhítések, hanem észszerűsítések lesznek. A boltok esetében régóta mondják, hogy nem az a lényeg, hogy mikor zár be, hanem mennyien vannak ott - mondta. Úgy vélte, az iskolanyitás sem látható, hogy valóban megtörténhet-e, nem biztos, hogy április 19-én nyitni lehet.

Az infektológus beszélt emellett az angliai vírusváltozatról is, amely sokkal fertőzőbb - nagyobb mennyiségben, hosszabb ideig ürítik a fertőzöttek, illetve fiatalabbaknál is súlyos tüneteket okoz. Ha valaki enyhébb változatban átesik a fertőzésen, egyáltalán nem biztos, hogy valódi védettsége alakul ki, ráadásul az új angliai változat nagyobb mennyiséggel képes fertőzni - mondta Pusztai. (nepszava.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s