h i r d e t é s

Polt Péter: 151 ügyben folyik nyomozás a parlamenti választásokkal kapcsolatban

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Polt Péter: 151 ügyben folyik nyomozás a parlamenti választásokkal kapcsolatban

2019. február 27. - 17:49

151 ügyben zajlik nyomozás a 2018. április 8-i  országgyűlési választásokon történt csalásokkal kapcsolatban. eddig 4 ügyben született bírói döntés – írja az Index arra a válaszra hivatkozva, amelyet Polt Péter legfőbb ügyész adott a DK-s Oláh Lajos kérdéseire.

Polt Péter legfőbb ügyész - Forrás: MTI

Tavaly ugyanis rengeteg feljelentés született, ezek nagy részét még mindig vizsgálják a hatóságok. A parlamenti választásokkal összefüggésben 249 nyomozást rendeltek el, ebből 151 még folyamatban van.

Oláh Lajos maga is több feljelentést tett választási csalás gyanúja miatt. A legemlékezetesebb az volt, amikor összevetették a Fidesz és a Lévai Katalin-féle Lendülettel párt jelöltjének ajánlásait, és legalább 341 esetben megegyeztek az ajánlások, csak más volt az aláírás. Előtte ugyanilyen egyezéseket találtak Zuglóban. 

Oláh Lajos ezért arról kérdezte Polt Pétert, hogy hány olyan büntetőügyben nyomoz jelenleg a hatóság, mely összefüggésbe hozható a 2018. évi országgyűlési választásokkal. 

A legfőbb ügyész válasza szerint a 151 folyamatban lévő ügyből

  • 72 ügy felderítési szakban,
  • 79 ügy pedig 187 gyanúsítottal szemben vizsgálati szakban van.
  • Ezeket az ügyeket jellemzően választás rendje elleni bűncselekmények (73 ügy), hamis magánokirat felhasználása (54 ügy), illetve költségvetési csalás (20 ügy) gyanúja miatt indította a hatóság.

50 ügyben 19 személlyel szemben az eljárást megszüntették, de ezekről nem árult el részleteket a legfőbb ügyész. 42 ügyben az eljárást felfüggesztették, mert az elkövető kilétét nem sikerült megállapítani. 6 ügyben 9 személlyel szemben az ügyészség vádat emelt hamis magánokirat felhasználása, garázdaság, választás rendje elleni bűncselekmény miatt, illetve egy ügyben testi sértés volt. 

Két ügy van már a bíróság előtt, 4 ügyben született bírói döntés. A bíróság két személlyel szemben felfüggesztett szabadságvesztést, másik 2 személlyel szemben közérdekű munkát szabott ki, 2 embert közérdekű munkára büntetett, 2 embert próbára bocsátott, 1 személy kapott pénzbüntetést. Azt nem részletezte Polt Péter, hogy ki mit követett el, és az ország mely részén.

Az eljárások többsége a jelöltállítási szakaszhoz köthető. A legfőbb ügyész példaként elmondta, hogy az elkövetők hamis adatokkal és aláírásokkal nyújtottak be ajánlóíveket, vagy a választók tudta nélkül átmásolták az adatokat más pártok ajánlóíveire. Polt a kamupártokra is kitért. Megemlítette, hogy volt olyan párt, amely fiktív jelöltséggel jutott jogosulatlanul támogatáshoz, és volt olyan is, amikor a jelölt a megszerzett költségvetési támogatást felvette, azzal azonban nem számolt el.

Azt már lehet tudni, hogy 13 kamupárt 2,7 milliárdot forintot tett zsebre. Polt Péter válaszából kiderül, hogy ezzel a hatóságok is tisztában vannak. (168ora.hu)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s