h i r d e t é s

Pellegrini: Szlovákia a V4 elnökeként kohéziós csúcsot rendezne

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Pellegrini: Szlovákia a V4 elnökeként kohéziós csúcsot rendezne

2018. április 26. - 08:51

 

Szlovákia a visegrádi négyek soros elnökeként kohéziós csúcsot rendezne Pozsonyban – jelentette be tegnap Peter Pellegrini miniszterelnök, miután Varsóban találkozott Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Szlovákia július 1-jén veszi át a V4 soros elnökségét Magyarországtól.

„Arról tájékoztattam a lengyel kormányfőt, hogy tekintettel a többéves pénzügyi keret témájának kiemelt aktualitására, a V4-elnökség keretében ún. kohéziós csúcs rendezéséről döntünk, vagyis meghívjuk a kohézió barátait Pozsonyba” - jelentette ki Pellegrini. A kormányfő hozzátette: a találkozó célja az lesz, hogy a vezetők közösen tárgyalják meg, hogyan nézzen ki az EU jövőbeli költségvetése, és erről ne különféle cikkekből vagy kiszivárgott információkból értesüljenek, melyekről nem lehet eldönteni, hogy igazak-e.

A kohéziós politika Pellegrini szerint indokolt lesz 2020-ban is. „Minden európai polgárnak, függetlenül attól, hogy hová születik, azonos feltételeket kell biztosítani” – jelentette ki a szlovák kormányfő. Hozzátette: az uniós forrásokat oda kell irányítani, ahol továbbra is fennállnak a régiós különbségek, és nem befejezett az infrastruktúra. A kormányfő elmondása szerint tiszteletben tartja, hogy az EU költségvetése 2020 után eltérő lesz a megszokottól, de akkor is igazságosnak kell lennie.

Morawiecki ezzel összefüggésben megjegyezte, hogy Lengyelország és Szlovákia ugyan már 14 éve tagjai az uniónak, gazdasági szempontból még van mit behozniuk. Hozzátette: az EU jövőbeli költségvetésével kapcsolatban mindkét ország azonos véleményen van.

Mindkét miniszterelnök leszögezte, hogy a szlovák-lengyel kapcsolat átlagon felüli, egyben kilátásba helyezték az együttműködés elmélyítését is. Egyetértettek abban is, hogy a V4—en belül is kiemelkedően jók a kapcsolatok, ezeket szintén tovább erősítenék.  

A Financial Times brit napilap a hét elején arra figyelmeztetett, hogy a kohéziós politika megreformálására létezik egy olyan javaslat, mely szerint a közép- és kelet-európai országoknak – köztük Lengyelországnak, Magyarországnak és Csehországnak - szánt, több tízmilliárd eurós uniós támogatásokat azokba az országokba csoportosítanák át, melyeket pénzügyi válság sújtott, így például Görögországba és Spanyolországba.

Az EU költségvetésének elosztási rendszerében bekövetkező, 2020 után esedékes változások tehát negatívan érinthetik a közép- és kelet-európai országokat, ha nem fogják tiszteletben tartani az EU alapértékeit – olvasható a napilap európai bizottsági forrásokra hivatkozó cikkében. (tasr) / bumm.sk


 

Kommentek

h i r d e t é s