h i r d e t é s

Padlón vannak Karácsonyék - a helyzet kilátástalan

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Padlón vannak Karácsonyék - a helyzet kilátástalan

2020. október 02. - 08:48

 

A koronavírus-járvány, a gazdasági válság és a főváros zsebét kiürítő kormányzati intézkedések miatt a budapesti költségvetés előbb-utóbb finanszírozhatatlanná válik.

A kép illusztráció! - Forrás: ma7.sk

A Fővárosi Önkormányzat csak az iparűzési adóból 20-21 százalékkal - 33-35 milliárd forinttal - kevesebb bevételre számíthat a tervezettnél az eddig beérkezett adatok szerint, ami még a nyár végi pesszimista várakozásoknál is rosszabb - írja a Népszava, amely Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettest kérdezte. 2020 és 2022 között főként a budapesti turizmus beszakadására miatt a kiesés elérheti a 100 milliárd forintot.

A központi költségvetésbe befizetendő szolidaritási adó összege az idén 12 milliárddal növekszik, jövőre pedig 32-36 milliárdot kell befizetnie a fővárosnak. A kormány a helyi iparűzési adó decemberi feltöltési kötelezettségének eltörlésével további 20 milliárdot vett ki a főváros zsebéből. A fővárosi közösségi közlekedés bevételkiesése az év végére várhatóan eléri a 22 milliárdot, a cég likviditásának biztosításához 17 milliárd forintos gyorssegélyt szavazott meg a Fővárosi Közgyűlés. A többi cég sincs jobb pénzügyi állapotban.

fővárosi költségvetés első félévi alakulásáról szóló tájékoztató szerint eddig 174,3 milliárd forint bevétel folyt be az önkormányzat kasszájába, ami 25 százalékkal kevesebb, mint az idei előirányzat időarányos része. Egyelőre nem érkezett meg a fővárosi közösségi közlekedésre biztosított 12 milliárdos állami támogatás és a különféle beruházásokra ígért 36,2 milliárd forint állami támogatásnak alig 6 százalékát kapta meg eddig a főváros. Budapest az árvízvédelmi fejlesztésekre kapott 10 milliárdot, illetve a Lánchíd felújítására szánt 6 milliárdot.

Kiss Ambrus szerint az elkövetkező években az ideinél is komolyabb kihívással kell szembenézni, hiszen 150 milliárd forint illan el a fővárosi költségvetésből a járvány, a gazdasági válság és a kormányzati intézkedések közös eredőjeként. A fővárosi költségvetés végképp fenntarthatatlan pályára állt. (napi.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s