fbpx Öt európai ország vizsgálatot kér a történelmi csúcsokat elérő gázárak miatt | CIVILHETES

h i r d e t é s

Öt európai ország vizsgálatot kér a történelmi csúcsokat elérő gázárak miatt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Öt európai ország vizsgálatot kér a történelmi csúcsokat elérő gázárak miatt

2021. október 06. - 19:04

 

Franciaország, Spanyolország, Csehország, Románia és Görögország vizsgálatot követel a kontinensen rekordmagasra emelkedő gázárak okainak feltárására – derül ki a Bloomberg és Javier Blas által a Twitteren közzétett közös nyilatkozatból.

A kép illusztráció! - Forrás: stockvault.com

"Ami a gázt illeti, meg kell vizsgálni az európai gázpiac működését, hogy megértsük, miért nem elégségesek a jelenlegi gázszerződések” – áll a nyilatkozatban, amelynek másolatát Blas, a Bloomberg vezető energetikai tudósítója tweetelte.

A gáz ára Európában szerdán új rekordokat döntött, a kereskedés megnyitásakor meredeken 1900 dollár fölé emelkedett ezer köbméterenként. Az Intercontinental Exchange (ICE) adatai szerint a novemberi határidős ügyletek ára a hollandiai TTF csomóponton 8:28-kor 1000 köbméterenként 1.936 dollárra, azaz 186 dollárra ugrott megawattóránként.

Az öt állam sürgeti az EU-t, hogy az árak ellenőrzése érdekében hozzon közös szabályokat a gáztartalékokra vonatkozóan, és a gázbeszerzések koordinációjának fokozását javasolja.

Közös iránymutatásokat kellene kialakítanunk a gáztárolásra vonatkozóan is, hogy mérsékeljük és kiegyenlítsük az áremelkedést és jobban összehangoljuk gázvásárlásainkat, hogy növeljük alkupozíciónk erejét” – folytatódik a nyilatkozat.

A csoport az európai villamosenergia-piac reformját is szorgalmazza, hogy javuljon a kapcsolat a villamosenergia-termelés költségei és a háztartások számára fizetendő ára között, megjegyezve, hogy ez “különösen fontos, mivel a szén-dioxid-mentesítés növelni fogja a villamos energia felhasználását gazdaságunkban”.

Az államok a jelentések szerint hosszú távon Európának arra kellene összpontosítania, hogy csökkentse a gázexportáló országoktól való függőségét “az energiaellátásunk diverzifikálásába való befektetéssel”, és a gáz és a szén alternatívájaként olyan alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiákat javasolnak, mint a biomassza, a szél- és a napenergia. Az RT azt írja, a dokumentum jelzi, hogy a nyilatkozat az öt felsorolt ország gazdasági és pénzügyminisztereinek közös állásfoglalása. (liner.hu)


 

h i r d e t é s