h i r d e t é s

Oroszország elzárta a gázcsapot, 60 napos szükségállapot lép érvénybe Moldovában

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Oroszország elzárta a gázcsapot, 60 napos szükségállapot lép érvénybe Moldovában

2022. január 20. - 18:07

 

Elmaradtak a fizetéssel, ezért a Gazprom elzárta a gázcsapot.

A kép illusztráció! - Forrás: Market Research Telecast

Az MTI értesülései szerint a moldovai kormány 60 napos szükségállapotot hirdetett az egész országban, miután az orosz Gazprom közölte velük, hogy nem szállítanak több földgázt. Azért döntöttek így mert Moldova elmaradt a kifizetésekkel.

Moldovában az Akció és Szolidaritás Párt van kormányon, ők szavazták meg a szükségállapotot. Az ellenzék ellene ment, és a kormánypártot hibáztatja a gázhiányért.

A rendkívüli helyzet azt jelenti, hogy fejadagban oszthatják a földgázt és más energiahordozókat. Emellett koordinálhatják a tömegtájékoztatást, illetve forrásokat különíthetnek el földgázvásárlásra, de más jogaik is vannak. Ezt a munkát egy bizottság végzi, amit a szükségállapot kezelésére hoztak létre.

Moldovában a  MoldovaGaz szolgáltatja a földgázt, 25 millió dollár hiányzik nekik ahhoz, hogy kifizessék a január 1. és 15. között felhasznált mennyiséget. A kormány tudta, hogy pénzhiányban szenved a cég, de remélték, hogy a főrészvényes Gazprom majd kisegíti őket. A kormány most haladékod ad a MoldovaGaznak az áfa befizetésére, illetve segítséget nyújtanak nekik abból a pénzből, amiből eredetileg a lakosságot akarták kompenzálni a magas gázárak miatt. (MTI) / szmo.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s