fbpx Orbánra nem csak a Szájer-ügy égett rá, a vétója is a totális csőd felé sodorja | CIVILHETES

h i r d e t é s

Orbánra nem csak a Szájer-ügy égett rá, a vétója is a totális csőd felé sodorja

Olvasási idő
5perc
Eddig olvastam

Orbánra nem csak a Szájer-ügy égett rá, a vétója is a totális csőd felé sodorja

2020. december 03. - 11:29

 

A kormányfő kissé elszámította magát a nagy hősködésben: amíg itthon ex-párttársa miatt kénytelen magyarázkodni, addig a nemzetközi színtéren a nyílt ellenállása szépen lassan értelmét veszti.

Orbán Viktor és Szájer József - korábbi felvétel - Forrás: MTI

A román miniszterelnök azt tanácsolja Orbán Viktornak, hogy az csak ne beszélje az összes kelet-európai állam nevében. - írja a Le Monde

Ludovic Orbán egyben pár napon belül már harmadszor ismételte meg, hogy Budapest és Varsó álljon el a vétótól. Egyszerűen szinte felfoghatatlannak nevezte, hogy miért ne lehetne a jogállam tiszteletben tartásától függővé tenni a támogatásokat. A bíróságok függetlensége, a korrupció ellenes küzdelem teljesen normális. Viszont a helyzet olyan, hogy nem lehet késlekedni, mert ösztönözni kell a befektetéseket és segíteni kell a gazdasági kilábalást. Emellett a két országnak tekintettel kell lennie saját polgárainak érdekeire is.

Elárulta: román részről győzködik ugyan a magyar kormányt, de nem írhatják elő számára, hogy mit tegyen. De bizakodik, mert a budapesti álláspont teljesen ésszerűtlen és mindenki más lázadozik ellene. Európa jövője forog kockán. De még a Néppárt is hiába próbálja eltéríteni álláspontjától a Fideszt. Az esetleges kizárás szükségességéről viszont nem kívánt véleményt mondani. 

Magyarország és Lengyelország 220 milliárd eurót bukhat, ha tovább ugrál a vétó ügyében

Jelenleg úgy áll, hogy csak egyre nagyobb lesz a szakadék a két ország, illetve a többiek között, utóbbiak el vannak szánva arra, hogy semmiképpen sem engednek. - írja a Bloomberg

Ezért most arra készülnek, hogy Budapest és Varsó nélkül hozzák létre a gazdaságösztönző csomagot. A Bizottság egyik illetékese azt közölte, hogy áthidaló megoldásként külön alapot létesítenének, annak keretében vennék fel a közös hitelt, a támogatást pedig a 25-ök kapnák. Azaz a két hepciáskodó kormány kimaradna belőle. Ugyanakkor csak erősödne a dobpergés a további tagságuk ügyében.

A másik opció, hogy megy tovább a két pénzügyi csomag előkészítése, így ha sikerül megállapodni, akkor azonnal be lehet élesíteni mind a kettőt. Addig pedig, ha a januártól szükségbüdzsé lép életbe, a magyar és a lengyel támogatások a sor végére kerülnek. Egyelőre azonban az derült ki Morawiecki és az Európai Tanács elnökének minapi telefonbeszélgetéséből, hogy Varsó nem hajlandó jobb belátásra térni. Márpedig itt az egész EU jövője a tét, figyelmeztetett az uniós francia és a spanyol nagykövet.

Ugyanakkor Magyarország és Lengyelország nem sok segítségre számíthat a közvetlen szomszédságból sem. A térséget keményen sújtja a vírusválság, úgy hogy még Szlovénia is visszafogta a hangot. Beavatottak szerint Jansa boldog, hogy mennyi pénz jutna neki a két forrásból.

Képmutatás és kettős erkölcs

A Szájer-ügyhöz hasonló politikai földrengés még nemigen érte az orbáni rendszert az eltelt 10 évben, ugyanakkor a szexbotrány jól mutatja a képmutatást és a kettős erkölcsöt egy olyan országban, ahol a miniszterelnök Európa ellen uszít és morális bunkót lenget a melegek ellen. - írja a Deutsche Welle

Hogy négy fal között egy politikus kivel, hány emberrel szexel, jár-e gruppenpartikra, az magánügy a toleráns és szabadelvű Európában. Kivéve, ha az illető nyilvánosan pont az ellenkezőjét hirdeti, mint amit a hálószobában művel. Onnantól kezdve az már politikum.

Márpedig Szájer nagyon is derék, konzervatív nézeteiről ismert. Ő vette bele az alaptörvénybe a család homofób meghatározását. Ráadásul ő a rendszer egyik legfontosabb szereplője, ezért duplán súlyos a mostani eset. Hiszen rajta kívül az alapító atyák közül már nem sokan aktívak: Kövér, valamint a hírhedt, rasszista Bayer Zsolt. Ők hárman véd- és dacszövetséget alkotnak Orbánnal. Emellett Szájer fontos kapcsolatépítő volt Brüsszelben, a kormányfő Európa-politikájának pillére.

Bár nem uszít és nem is terjeszt összeesküvés elméleteket, mint a Parlament elnöke, de soha nem hagyott kétséget ultrajobboldali nézetei felől. Az EU-ban gyakorta vehemensen képviselte Orbán nacionalista, etnicista és keresztény-fundamentalista ideológiáját. A homofóbia idáig nem volt annyira pregnánsan jelen a magyar politikában, mint a lengyeleknél. A kormányfő nem süllyedt le Bayer vagy Kövér szintjére. De az utóbbi időben úgy tűnt, hogy lengyel példára ő is a melegellenességet állítja retorikája középpontjába. Októberben már párhuzamot vont a homoszexualitás, illetve a pedofília között.

A Szájer-affér igen rosszkor jön, hiszen a jogállam miatt éppen EU-ellenes kampány zajlik. Orbán azzal vádolja az uniót, hogy az a politikai korrektség diktatúráját akarja bevezetni. De a miniszterelnöknek ajánlatos volna pontosan elemeznie a skandalum hatásait, hiszen a Borkai-féle unga-bunga parti tavaly nagy szerepet játszott abban, hogy a Fidesz csattanós pofont kapott az önkormányzati választásokon.

Fontos ember bukott meg

Orbán legfontosabb brüsszeli embere bukott meg a kábítószeres szexösszejövetelen. Márpedig a szex, a drog és a képmutatás veszedelmes koktél a politikában, különösen egy olyan párt esetében, amely a hagyományos családi értékek védelmét írta a zászlajára. Ennek megfelelően most szorult helyzetben van a Fidesz. A hivatalos sajtó persze azt vette át a politikus nyilatkozatából, hogy fogalma sincs, miként került a hátizsákjába az extasy. Ezek a jelentések egy szóval sem említik, hogy meleg gruppenparti volt a háttér. - írja az NZZ

De hogy az ügy mennyire kellemetlen, az már csak abból is kerül, hogy a főnökség mennydörgő hallgatásba burkolózik. Független, illetve ellenzéki sajtóorgánumok azonban a Borkai-afférral állítják párhuzamba a történteket. Hiszen a tavalyi botrány során végzetes kép kerekedett ki a kormánypárt kettős erkölcséről, a vélhető korrupcióról. Ennek következménye volt azután a gyatra választási szereplés. Szájer sztorija persze más, mert itt nincs szó arról, hogy a politikus megvették és egyelőre nem is lesz választás. Mégis kínos a dolog, mert a Fidesz nagy politikai tőkét fektetett a melegség és a kábítószer elleni kampányba. A nemi kisebbségek ellen ugyancsak hadjárat folyik, ráadásul mostanában csak tovább erősödött.

Ezzel együtt hiú ábránd várni, hogy most majd vita indul a pártban azokról az ellentmondásokról és nagy hazugságokról, amelyek a Fidesz soraiban is fokozták a türelmetlenséget. (Beavatottak szerint Szájer nemi orientációja nyílt titoknak számított.) De már látszik, hogy miként igyekeznek elterelni a figyelmet: a közeli média azt az elméletet terjeszti, hogy Szájer a német titkosszolgálat áldozata lett, hogy meggyengítsék a kormány ellenállását a vétó kapcsán. (nepszava.hu)


 

h i r d e t é s