h i r d e t é s

Orbánék benzintrükkjei

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Orbánék benzintrükkjei

2022. május 17. - 09:19

A Holtankoljak.hu kimutatása szerint szerdától a benzin elvi piaci átlagára 649 forint lesz, míg a dízelhez a csak piaci árra jogosult teherautók átlag 687 forintért jutnak hozzá. 

Az Orbán-kormány ugyanakkor nem valamiféle gazdasági csoda révén képes 480 forinton tartani az üzemanyagárakat. A két tarifa közötti különbség részben az ágazat, részben az állam bevételeit apasztja. Az üzemanyag-kiskereskedők egyaránt 480 forintért vehetik és adhatják is az üzemanyagot. Fenntartási költségeikre a mintegy kétezer hazai töltőállomás felét kitevő „márkátlan”, vagy „kis” kutak tavalyi, időarányos forgalmuk 80 százaléka után literenként 20 forint – számításunk szerint összesen körülbelül tízmilliárd forint - állami támogatást kapnak. A nagy, tőkeerős láncoknak ugyanakkor ilyen nem jár: a "márkás" kutak fenntartására a kabinet egyetlen forint bevételt sem biztosít. A kormány az elmúlt hónapok során, két lépcsőben, literenként összesen 25-25 forinttal nettó 95, illetve 85,35 forintra csökkentette a benzin és a gázolaj jövedéki adóját. Egyszersmind visszaléptek egyes üzemanyagcégek nyereségadó-emelésétől is. Ezek a lépések a költségvetés bevételeit apasztja.

Emellett felfüggesztették a biztonsági készletezési díj beszedését is. A legnagyobb érvágást az intézkedés mégis a Molnak mint a hazai piac 90 százalékát ellátó nagykereskedőnek okozza. A cégnek ugyanis nyersolaj-beszerzési áraitól függetlenül az általa finomított üzemanyagot 480 forinton kell adnia. Az olajcég ebbéli vesztesége szakértők szerint több tízmilliárdra rúg. Egyazon szakértők ugyanakkor azt is kiszámolták, hogy a Mol a háború miatt a világpiaci olajárnál egyre olcsóbb orosz nyersanyag vásárlásán ennél is többet nyer. Vagyis a Mol pénzügyi egyensúlya és az „üzemanyag-árstop” is azért tartható fenn, mert az Orbán-kormány bátorítja a Molt a világszerte „véresnek” tartott orosz olaj vásárlásában. Ennek érdekében a kabinet még az Unió orosz olajembargó-tervét is vétózza. Ennek kapcsán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pontosan meg nem nevezett „szakértőkre” hivatkozva úgy nyilatkozott, hogy a brüsszeli javaslat elfogadása „700 forintos benzin- és 800 forintos gázolajárat” eredményezne. Más szakértők értetlenül állnak a megállapítás előtt. Ha ugyanis az EU, az általa biztosított, több éves átállási időt követően – akár drágább - nem orosz kőolaj feldolgozására kötelezné a Molt, a csoport, a versenytársak előretörését elkerülendő, árait akkor is a térségi szinthez igazítaná. De az esetleges túlárazásnak a versenyhatóság is gátat szabhat. (Népszava)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s