fbpx Orbán raporton Brüsszelben | CIVILHETES

h i r d e t é s

Orbán raporton Brüsszelben

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Orbán raporton Brüsszelben

2018. május 03. - 07:21

 

Az EB pedig betart az új költségvetéssel

A kép illusztráció! - Forrás: AFP Fotó/nepszava.hu

A Néppárt vezetősége ma hallgatta meg a magyar miniszterelnököt. Ez a hír önmagában is megér egy örömünnepet, de miközben Orbán Viktor pártcsaládja „keresztkérdései” tüzében izzad, addig az Európai Bizottság másképpen tesz keresztbe a korrupciót állami stratégiaként értelmező magyar kormánynak.

A 2021-2027-es uniós költségvetés a korábbi hibákból okulva tartalmaz néhány olyan feltételt is, aminek értelmében csak úgy juthatnak az egyes kormányzatok uniós pénzhez, ha biztosítják a jogállamiságot a tagállamok, így az Európai Unió állampolgárai számára.

Bár rengeteg kritika éri a bizottság tervezett új szabályát amiatt, hogy a kohéziós alapok pénzügyi eszköznek számítanak, amellyel nem lehet a demokratikus intézmények elleni kormányzati támadásokat megvédeni. A gyakorlatban azonban többször kiderült, hogy az Orbán-kormányt igenis sakkban lehet tartani az uniós pénzek befagyasztásával való fenyegetésekkel.

Másrészt a bizottság egyértelműen állást foglal amellett, hogy az uniós források közpénznek számítanak, vagyis nemcsak a demokratikus alapértékekről van szó, hanem az uniós pénzek felhasználását jellemző korrupcióról is. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban megjegyezte: az EU felelősségteljesen bán az adófizetők pénzével. /24.hu/

Ez bizonyára úgy hiányzik Orbánnak, mint ő a magyar választóknak, de egyelőre annyit bizonyosan elmondhatunk, hogy a szokott kamuhiszti és műfelháborodás nem marad el: „De hiszen Magyarország jogállam!”

Hogy ebből hogyan tud stratégiai előnyt kovácsolni Orbán, nem tudjuk, itthon nyilván győztes csatában megfáradt (ehhez képest is levitézlett) vitézként mutatkozik, véres kardot lóbálva.

Más kérdés, hogy ez a kard azon értelemmel megátkozott választók vérétől vöröslik, akik Orbán baromságait hallgatva tökön szúrták magukat.


 

Kommentek

h i r d e t é s