fbpx Orbán összeszövetkezett azzal az emberrel, aki százezerszámra szállított migránsokat Magyarországra | CIVILHETES

h i r d e t é s

Orbán összeszövetkezett azzal az emberrel, aki százezerszámra szállított migránsokat Magyarországra

Olvasási idő
5perc
Eddig olvastam

Orbán összeszövetkezett azzal az emberrel, aki százezerszámra szállított migránsokat Magyarországra

2018. június 07. - 19:24

 

Nem, nem Sorossal. De vajon miért tartja annyira fontosnak a magyar kormány és sajtója, hogy egy egyébként jelentéktelen, kétmilliós országocska kapcsán folyamatosan hazugságokkal járassa le magát? - írja a b1.blog.hu.

Forrás: b1.blog.hu

A napokban az ún. Alapjogokért Központ, vagyis az állampárt propagandagépezetének egyik (rosszul) álcázott  eszköze “elemzést” tett közzé a macedóniai belpolitikai helyzetről, amit aztán világgá kürtölt a kormánymédia egy része is. Az elemzés látszólagos célja

Orbán Viktor barátjának, a bukott macedón miniszterelnöknek a szerecsenmosdatása.

A bukott miniszterelnököt (Nikol Gruevszkit) ezúttal korrupciós bűncselekmény miatt ítélték két év börtönbüntetésre (az ítélet még nem jogerős), hasonló bűncselekmények gyanúja miatt még négy vizsgálat van ellene folyamatban. Gruevszki abba bukott bele, hogy még miniszterelnöksége idején mintegy húszezer személyt (újságírókat, politikusokat, közéleti személyiségeket) hallgattatott le törvénytelen módon. Önmagában ez a botrány is elegendő ok kellett volna legyen ahhoz, hogy szalonképes politikus távol tartsa magát Gruevszkitől, hacsak nem akarja annak látszatát kelteni, hogy nem talál kivetnivalót a bukott macedón miniszterelnök módszereiben.

Ám a magyar miniszterelnök személyesen utazott Szkopjéba, hogy Gruevszki mellett kampányoljon. (Utazását megelőzte Gulyás Gergelynek, jelenleg Miniszterelnökséget vezető miniszternek a támogató útja.) A titkosszolgálatok törvénytelen felhasználása ellenzéki szereplők és politikai ellenfelek megfigyelésére és ellehetetlenítésére úgy tűnik elfogadható, mi több: támogatandó politikai metódusnak tekinthető a hazai kormány “régimódi kereszténydemokrata” vezetőinek szemében. Talán akkor sem tévedünk nagyot, ha feltételezzük: önmagában a Gruevszkivel szembeni korrupciós vádak sem csípik az állítólag a Tízparancsolaton pallérozódott magyar állampárti politikusok szemét.maci2.jpg

Az ún. Alapjogokért Központ fentebb idézett jelentése odáig elmegy Gruevszki védelmében, hogy a következőket állítja:

a háttérben azonban az a kép rajzolódik ki, hogy egy, a tömeges migrációt ellenző kormányfőt a Soros György hálózatához tartozó ‘civil körök’ keltette politikai káoszban megbuktatnak, majd az EU, illetve a korábbi Obama-adminisztráció közbenjárására, nemzetközi nyomásra felállított speciális ügyészi szervezet ‘segítségével’ jogilag is ellehetetlenítenek.”

Továbbá:

a Gruevszki vezette jobbközép VMRO ugyanis kifejezetten ellenzi az illegális migrációt – és kormányzása alatt komoly eredményeket ért el annak feltartóztatásában –, ezért a Macedóniában is igen aktív Nyílt Társadalom-hálózat és szövetségesei őt terveik akadályaként, veszélyforrásként azonosították.

Na most a Gruevszki vezette macedón államigazgatás “migrációellenességéről” álljon itt azért néhány szó.

Történetesen 2015 őszén, amikor százezerszámra haladtak át menekültek a nyugat-balkáni útvonalon Nyugat-Európa felé, elég sok időt töltöttem Macedóniában, a menekültválság tanulmányozásával.

A macedón vezetés olyannyira nem ellenezte a migrációt,

hogy a görög határról Idomeni térségében zavartalanul sétáltak át a menekültek a macedón zöldhatáron (magam is ott sétáltam velük), naponta több ezren, hogy aztán Gyevgyelija macedón település határában szervezett módon vasúti szerelvényekre és buszokra szállítsák és egészen a szerb határra, a tabanovcei vasútállomásra fuvarozzák őket.maci3.jpg

Nem, nem embercsempészek, hanem a macedón hatóságok. Helyi macedón forrásaink elmondták, hogy helyben a legfelső politikai körökkel szoros kapcsolatban álló gyevgyelijai polgármester szervezte a bizniszt: a buszos utazás gyorsabb, kényelmesebb, de drága volt, 500 euró/fő, a vasút lassabb és kényelmetlenebb, viszont csupán 32 euró. Ha csak a vasúti szállítással számolunk, és csak 800 ezer emberrel (ennél többen voltak), akik ezen az útvonalon áthaladtak, az mintegy 8 milliárd magyar forintnak megfelelő összeg. Ha a buszokat is hozzászámoljuk, akkor ennél is jóval komolyabb haszonról van szó.

Természetesen nem szabályos vonatjegyekről beszélünk, annak az ára a 32 eurónál jóval olcsóbb volt az adott viszonylaton (mindössze 170 kilométer távolság, egy végletekig  lepusztult személyvonaton). A hasznot a polgármester osztotta tovább. A helyi taxisok több alkalommal szerveztek sztrájkot, lebénítva ezzel néhány gyevgyelijai utat, mivel egy idő után tilos volt számukra a menekültek fuvarozása. Gondoltuk, nyilván a menekültcsempészet feltartóztatása miatt. De felvilágosítottak, hogy nem erről van szó: hanem mert akkor csökken a politikai vezetés számára tejelő busz- és vonatszállítás által termelt profit.

Gruevszki akkor kezdett fellépni a menekültáradattal szemben, mikor Ausztria és Németország nyomást kezdett gyakorolni rá, illetve Szerbiára

(pl. német határvédelmi rendőrök küldésével és vélhetően pénzügyi támogatással). Ezt megelőzően egyenesen Gruevszki volt az, aki szervezetten, vasúti szerelvényekkel szállíttatta mindazon menekült embereket, akik aztán Magyarországon vonultak át.

Soros György és szervezetei a kanyarban sem voltak.

Képek Forrása: b1.blog.hu Fotók: Késő B. Ella

A nyilvánvaló tények és a vállalhatatlan korrupciós és illegális eljárások ellenére vajon miért tartja annyira fontosnak a magyar kormány és sajtója, hogy egy egyébként jelentéktelen, kétmilliós országocska kapcsán folyamatosan hazugságokkal járassa le magát? A magyarázatnak természetesen ez esetben sincsen köze ténylegesen a migráció által kiváltott, az európai értékek miatt érzett aggodalomhoz.

Az Alapjogokért Központ és a kormánysajtó nem saját kútfőből dolgozik: “elemzéseik”, cikkeik az orosz befolyásolási, dezinfomációs és propagandahadviselés Macedóniával kapcsolatos tevékenységéhez kapcsolódnak, ennek toposzait ismétlik. Ez jól nyomon követhető az orosz dezinformációs és propagandamédia cikkeinek archívumát időrendben átböngészve.

S miért ez az érdeklődés orosz részről Macedónia és annak bukott kormányfője iránt? A magyarázat roppant egyszerű:

Gruevszki mélyen oroszpárti politikus, aki ellenezte az ország NATO-közeledését,

míg az őt váltó kormány nyugatos, NATO-közeledést pártoló politikát követ. Oroszország elkeseredett műveleteket folytat balkáni pozíciói megőrzése vagy erősítése érdekében. Putyin számára létkérdés a - pl. az energiavezetékek szempontjából kulcsfontosságú helyen található - Macedónia NATO-csatlakozásának megakadályozása.  A napokban egyébként éppen zajlik a Saber Strike (Kardcsapás) fedőnevű NATO-hadgyakorlat - Lengyelország és a Balti-államok területén, nyilvánvaló üzenetként Oroszország irányába -, melyen immár Macedónia is részt vesz. Mindez tehát pofonegyszerű geopolitikai képlet.

Ugyancsak ezekben a napokban, Orbán Viktor bátorító videóüzenetet küldött a Szkopjéban a jelenlegi kormány leváltását követelő, Gruevszkiék által szervezett utcai megmozdulás számára.

Az tehát világos, mi a geopolitikai tétje a volt és a jelenlegi macedón kormánypártok közti vitának. A nagy kérdés csupán az, Orbán Viktort ki, mi és mivel vette rá arra, hogy Oroszország balkáni pozíciószerzéséhez ilyen erővel asszisztáljon, lejáratva magát a Balkán egyik legkorruptabb, illegális lehallgatásokat folytatott és immár börtönbüntetésre ítélt politikusával, és szemben azzal a szövetségesi rendszerrel, amelynek Magyarország a tagja.

Szerző: Késő B. Ella/b1.blog.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s