h i r d e t é s

Orbán: felesleges új költségvetést tervezni, annyit költünk majd a válságkezelésre, amennyit éppen kell

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Orbán: felesleges új költségvetést tervezni, annyit költünk majd a válságkezelésre, amennyit éppen kell

2020. március 31. - 08:16

 

A válságkezelés és a gazdaság újraindítása érdekében az idei költségvetés radikális átalakítására van szükség - jelentette ki a miniszterelnök hétfőn Budapesten. - írja a 168ora.hu.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) részt vesz a kormány és a gazdasági kamarák negyedik videókonferenciáján az ITM épületében 2020. március 30-án. Mellette Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benkő Vivien Cher

Orbán Viktor a kormány és a gazdasági kamarák vezetőivel tartott videokonferencián – melyet Palkovics László innovációs és technológiai miniszter társaságában a jegybank, a gazdasági kamarák, valamint vállalkozói érdekképviseletek vezetőinek tartott – úgy fogalmazott, hozzá kell igazítani az idei költségvetést a jelenlegi helyzethez és az év végéig előrejelzett változásokhoz.

Jelenleg nincs értelme új költségvetést készíteni, hiszen nem tudni, mi fog történni a közeljövőben, és lehet, hogy két hónap múlva egy újabb büdzsét kellene összeállítani.

Hozzátette: a jogszabályok azonban lehetőséget adnak az eltérésre az elfogadott költségvetéstől. Nem lenne helyes lépés az egyes költségvetési tételek automatikus megvágása - mutatott rá Orbán Viktor. Szavai szerint

azoknak a forrásoknak kell megmaradniuk a minisztériumok költségvetésében, melyekre ott feltétlenül szükség van,

a felszabadítható összegekből pedig egy-egy alapot kell létrehoznia válságkezelésre, illetve a gazdaság újraindítása érdekében. A jövő évi büdzsé előkészítése már folyik. 2021-re olyan „lecsupaszított költségvetést” kell készíteni, amely minél nagyobb mozgásteret biztosít a válságkezelésre és a gazdaság újraindítására - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Orbán Viktor leszögezte, minden idők legnagyobb gazdaságélénkítési akciótervét kell elindítani, célul kitűzve a növekedést, a munkahelyteremtést, a munkahelyek megőrzését. A jegybankkal közösen azt kell megtervezni, miként lehet a monetáris és fiskális eszközöket úgy fölhasználni, hogy a lehető legnagyobb lökést adjuk a magyar gazdaságnak - hangsúlyozta a miniszterelnök. 

168ora.hu


 

h i r d e t é s