h i r d e t é s

Öngyilkosságot kísérelt meg vizsgálati fogsága alatt a volt szlovák rendőrfőkapitány

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Öngyilkosságot kísérelt meg vizsgálati fogsága alatt a volt szlovák rendőrfőkapitány

2020. december 30. - 09:32

 

Kritikus az állapota

Milan Lučanský - Fotó: Milo Fabian/VWebnoviny.sk

"Ma este rendkívüli esemény történt az eperjesi büntetés-végrehajtási intézetben, amikor az őrizetbe vett M. Lučanský öngyilkosságot kísérelt meg. Ez annak ellenére történt, hogy a nevezettet rendszeresen ellenőrizték és pszichológiai tanácsokkal látták el."

- idézte az Igazságügyi Minisztérium közleményét a Paraméter.

A portál sajtóértesülésekre hivatkozva azt írja, Milan Lučanský kórházba került és a gépek tartják életben. Egyes médiumok azt is tudni vélik, hogy a volt főrendőr a melegítőfelsőjére akasztotta fel magát, és bár már agyhalott, de a szíve még működik. A hír hallatán Maroš Žilinka főügyész azonnal Eperjesre utazott, hogy a helyszínen vizsgálódhasson a történtekről. 

Lučanský 2018 júniusától 2020 augusztusáig szolgált a rendőrök országos főnökeként. Pár hónappal azt követően, hogy távozott a tisztségéből, december 6-án vizsgálati fogságba helyezték. A férfit korrupciós vádakkal gyanúsítják. 

A Smer-SD és Fico már halottként kezelik Lučanskýt

A párt hivatalos közleményében egyértelműen fogalmaz, Fico "Soros szolgáit" emlegeti.

"Milan Lučanský tábornok halála a kicsúcsosodása a szlovák történelem azon tragikus szakaszának, ahol az ártatlanság vélelmét csökevénynek tartották, és a vizsgálati fogságot a kormány által legitimizált kínzóeszközként használták" - áll a volt kormánypárt kedd esti közleményében, amely röviddel a tragikus hírt követően jelent meg a Facebookon. A volt rendőrfőnök halálát egyelőre nem erősítették meg, sajtóértesülések szerint az agyhalál állt be nála, és már csak a keringése működik.

A pártközlemény szerint Lučanský öngyilkosságáért Igor Matovič miniszterelnök felelős.

Robert Fico jelenleg a Dominikai Köztársaságban nyaral, így videóüzenetben kommentálta az öngyilkossági kísérletet.

"Már várom, hogy Soros szolgái, mint például Šeliga vagy Kolíková kifeszítenek a kormányhivatalra egy transzparenst, amin ez áll: itt ülnek Lučanský tábornok hóhérai" - emlegette a kormánypárti Za ľudí politikusait az öngyilkosság kapcsán a Smer-SD elnöke. Ezzel arra célzott, hogy a Kuciak-gyilkosságot követő demonstrációk során a tüntetők egy hasonló feliratot helyeztek el az akkor még általa vezetett kormányhivatalon.

Fico szerint Lučanskýnak köszönhetően súlyos bűnözők és gyilkosok nyerték el büntetésüket, és a pártelnök azon a véleményen van, hogy a jelenleg vizsgálati fogságban lévő Tibor Gašpar volt rendőrfőnök, Kajetán Kičura, az Állami Tartalékalap volt igazgatója, Dušan Kováčik volt speciális ügyész, vagy David Lindtner bíró politikai foglyok.

"Matovičot nyilvánosan el kell kergetni a kormányhivatalból" - vonta le az eseményekből a tanulságot Robert Fico, aki szerint a kormány fasiszta módszerekkel használja fel saját céljaira a büntetőjogot. (nepszava.hu) / parameter.sk


 

Kommentek

h i r d e t é s