h i r d e t é s

XVI. Benedek elismerte: hamisan nyilatkozott a papok által elkövetett szexuális visszaélésekről szóló jelentés kapcsán

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

XVI. Benedek elismerte: hamisan nyilatkozott a papok által elkövetett szexuális visszaélésekről szóló jelentés kapcsán

2022. január 25. - 07:03

Ez az egyház jövőjére is hatással lehet.

Fotó: SVEN HOPPE / AFP

Történelminek nevezhető az emeritus pápa hétfői megnyilatkozása, hiszen a papok által elkövetett szexuális bűncselekményekről szóló nyilatkozata kapcsán elismerte: az nem felelt meg a valóságnak. Ez az egyház jövőjére is hatással lehet.

A Benedek emeritus pápa a vele szembeni súlyos vádak után elismerte, hogy hamisan nyilatkozott a múlt héten nyilvánosságra hozott, a papok által elkövetett szexuális visszaélésekről szóló jelentés kapcsán. A vita arról folyt, hogy 1980-ban részt vett-e München és Freising érsekeként azon a főpapi tanácskozáson, amelyen arról volt szó, felvegyenek-e az egyházmegyébe egy papot, aki gyermekeket molesztált. Mivel a férfi a későbbiekben is pedofil bűncselekményeket követett el, azzal, hogy az egyházmegye lehetővé tette számára  a további papi szolgálatot, valójában bűnrészessé vált. Az emeritus pápa előzőleg azt állította, a jelentésben megfogalmazott vád, miszerint nagyban felelős azért, hogy egyházmegyéjében a férfi folytathatta a bűncselekményeket, nem felel meg a valóságnak, mert ezen az ülésen nem vett részt.

Benedek pápa azonban hétfőn elismerte, hamisan nyilatkozott a jelentéséhez fűzött nyilatkozatában. A kezdeti állításokkal ellentétben 1980-ban valóban részt vett azon találkozón, amelyen az említett pap sorsáról döntöttek. Ezt Georg Gänswein, Benedek magántitkára jelentette be a Szentszék hírportáljának, a Vatican Newsnak, valamint a Tagespost alapítványnak eljuttatott sajtóközleményében.

Eszerint a tévedés „nem rosszindulatú szándékból történt”, hanem „a nyilatkozat szerkesztése során elkövetett hiba eredménye”. Az emeritus pápa sajnálkozását fejezte ki az eset miatt, és elnézést kért érte. Ugyanakkor azt közölte, a szóban forgó találkozón „nem született döntés az illető pap lelkipásztori megbízásáról”. Inkább annak a kérelemének tettek eleget, hogy „szállást biztosítsanak számára a müncheni gyógykezelés ideje alatt”.

Az emeritus pápa, aki 1977 és 1982 között München-Freising érseke volt, egy későbbi időpontban részletesen beszámol a történtekről, mondta el a német Katolikus Hírügynökségnek (KNA) Georg Gänswein érsek. A 94 éves XVI. Benedek megértést kért, mert, mint fogalmazott, az 1900 oldalas jelentés teljes átvizsgálásához időre van szüksége. A nyilatkozat szerint a jelentés elolvasása "szégyennel és fájdalommal töltötte el az áldozatoknak okozott szenvedés" miatt. Az elmúlt napokban német püspökök többször is követelték, hogy XVI. Benedek ismét személyesen nyilatkozzon a vádakról.

Gänswein érsek már a jelentés közzétételének napján, múlt csütörtökön rámutatott, hogy a dokumentum tanulmányozása még eltart egy ideig az emeritus pápa számára. Szó szerint, ezt mondta az újságíróknak: "XVI. Benedeknek egészen mostanáig nem volt tudomása a Westpfahl-Spilker-Wastl (WSW) ügyvédi iroda több mint 1000 oldalas szakértői jelentéséről. Az elkövetkező napokban kellő alapossággal fogja tanulmányozni és megvizsgálni az igen terjedelmes szöveget."

Az ügyvédi iroda jelentése szerint Joseph Ratzinger müncheni érsekként, tehát 1977-1982 között négy esetben is "helytelenül" viselkedett. Ám legalább ekkora visszhangot keltett az a vád, miszerint ő maga is hozzájárult ahhoz, hogy egyházmegyéjében folytathatta lelkipásztori szolgálatát a pedofil bűncselekményeket elkövetett pap, aki nyilvánvalóan az áthelyezése után is veszélyt jelentett a gyermekekre.

XVI. Benedek megnyilatkozása rendkívül fontos, kivált a katolikus egyház jelenlegi megosztottságában. Miután ugyanis az ügyvédi iroda közzétette a XVI. Benedeket elmarasztaló jelentését, a konzervatív főpapok az emeritus pápa segítségére siettek azt állítva, alaptalanok a támadások. Ferenc pápa egyik konzervatív bírálója, Gerhard Ludwig Müller, akit 2012-ben XVI. Benedek nevezett ki a Hittani Kongregáció prefektusának, majd 2017-ben Ferenc nem hosszabbította meg a megbízatását, úgy vélte, teljesen hamisak a vádak. "Nem olvastam ugyan a szakértői véleményt; de számomra világos, Ratzinger érsek nem tett szándékosan semmi rosszat" – mondta el a Corriere della Sera olasz lapnak. Ezért, ha hibák történtek, az emeritus pápa nem tudott róla, tette hozzá. Mint mondta, szerinte inkább arról van szó, hogy Németországban akadnak, akik "szándékosan ártani akartak XVI. Benedeknek". "Bizonyos értelemben ő a katolicizmus legfőbb képviselője Németországban" – folytatta Müller, aki közismerten közel áll a volt pápához. Ám, mint mondta, Németországban sokan vannak, akik "unortodox" útra térnének, például eltörölnék a papi nőtlenséget és lehetővé tennék a nők pappá szentelését. "Ezek az emberek mindig is kritizálták és támadták a pápát" – állította a Hittani Kongregáció volt prefektusa. Azzal, hogy XVI. Benedek elismerte a "hibát", óriási csapás az egyház konzervatívjai számára.

Feltűnő volt, hogy Ferenc pápa nem állt ki nyíltan elődje mellett a jelentés közzététele után, hanem az egyházi törvények szigorú alkalmazását követelte az egyházi személyek általi visszaélések elleni küzdelemben.

A közzétett jelentésben a szakértők legalább 497 áldozatról és 235 feltételezett elkövetőről tettek említést, de feltételezték, hogy a be nem jelentett esetek miatt a valós szám ennél sokkal magasabb. (Népszava)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s