h i r d e t é s

Nincs pénz az egyetemi klinikán vérvizsgálatra

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Nincs pénz az egyetemi klinikán vérvizsgálatra

2016. május 26. - 08:24
0 komment

 

Nem kérhetnek teljes vérvizsgálatot a Semmelweis Egyetem 1-es számú belgyógyászati klinikájának szakorvosai, mert nincs rá elég pénz - erről beszéltek klinikai dolgozók az RTL Klub híradójának.

Május elsejétől nem kérhetnek átfogó vérvizsgálatot a laboratóriumtól a Semmelweis Egyetem orvosai. Erről a Belgyógyászati Klinika dolgozói tájékoztatták az RTL-Klub híradóját.

"Törvénybe hozta nálunk az igazgató, hogy nincsen keret. Levettek negyven százalékot a klinika költségvetéséből, nem tudják finanszírozni, nem tudják kifizetni magyarul a labornak" – magyarázta az egyik alkalmazott a csatorna munkatársának.

Egy másik dolgozó arról beszélt, sokan panaszkodnak az új rendelkezés miatt. Mint fogalmazott, tegnap például volt két cukros betegük, akik kiskoruk óta odajárnak, de most nem vetethették le a vért.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint ha van is szabályozás, nem egyedi az eset. "Ennek kizárólag orvosszakmai indoka lehet. Etikátlannak tartjuk a beteg érdekében szükséges vizsgálatának bármilyen gazdasági okokból történő szabályozását."

Az egyetem az RTL Klubhoz eljuttatott közleményében viszont azt írta, semmilyen korlátozás nincs a teljes vérkép elrendelésében, amennyiben ennek elkészítését a szakorvosok indokoltnak tartják. Ám sok esetben olyan vizsgálatokat is itt végeztetnének el, amelynek elrendelésére a háziorvos jogosult, és bármely szakrendelő el tudja végezni. Az ilyen leletek bekérése pedig nem sérti a betegek jogát.


 

Kommentek

h i r d e t é s