h i r d e t é s

Nem lehet gyorséttermi bérekre építeni a magyar egészségügyet

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Nem lehet gyorséttermi bérekre építeni a magyar egészségügyet

2020. május 31. - 08:27

 

Üzent az orvosi kamara Orbánnak

Kincses Gyula azon kevesek egyike, aki pozícióban is megmondja a véleményét Orbánéknak - Forrás: borsod24.com

Hatalmas az eltérés az egészségügy helyzetének megítélésében Orbán Viktor és kormánya, valamint a Magyar Orvosi Kamara és az érintett orvosok szemszögéből nézve. A kamara elnöke ismét megpróbálkozik azzal, hogy javítson a továbbra is nevetséges órabéreken. Szeretné, ha abbamaradna a bohóckodás és rendeznék a béreket.

Levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek a Magyar Orvosi Kamara (MOK) novemberben megválasztott elnöke, Kincses Gyula, aki eddig sem félt kritizálni a kormányt a járvány egészségügyi kezelésében.

 Az írás pénteken született, de a kamara honlapjára csak szombaton került ki. Kincses a levélben az egészségügyi dolgozók bérrendezését sürgeti, és azt hangsúlyozza, hogy a járvány rávilágított arra, hogy a magyar egészségügy szerkezeti és financiális megújítása halaszthatatlan:

„Ön is tudja, hogy a magánegészségügy önmagában nem megoldás és magyar emberek milliói számára nem hozzáférhető: nemcsak a járvány súlyosabb szakaszában, de szervezeti és felszereltségi okok miatt, az egészségügy újraindításával járó terhelt időszakban sem képes a teljeskörű, betegbiztonságot garantáló működésre.

A magyar emberek egészségének védelmét nem lehet tovább – a gyorséttermi dolgozókéval megegyező 900 forintos orvosi és a szakmunkásokétól is elmaradó – 1700 forintos szakorvosi nettó órabérre építeni.”

Kincses szerint egy átlátható, betegbiztonságot garantáló rendszer létrehozása közérdek, ehhez pedig muszáj rendezni a béreket, különben folytatódni fog az elvándorlás, akadozni fog a közellátás, tovább él a hálapénz-rendszer, és bizalmatlan marad az orvostársadalom. A MOK-elnök megjegyzi, hogy bértábla-tervüket hiába fogadta be az EMMI, a járvány miatt az egyeztetések félbeszakadtak, a minisztérium pedig nem reagál azóta a kamara felvetéseire.  

„Be kell látnia, Miniszterelnök Úr, hogy most, a járvány első szakaszának sikeres leküzdése után már nem a tárgyalások folytatása, hanem a bérrendezés vált halaszthatatlanná. A fáradt, végletekig túlterhelt  orvostársadalomból a hivatására koncentráló nemzeti erőforrást kell alkotnia az ország vezetésének.” 

Kincses szerint ennek eszköze a MOK által készített bértábla bevezetése: 2500 forintos általános orvosi, 4300 forintos szakorvosi, pályája végéhez közelítő szaktekintélyeknek 7000 forintos órabér bevezetése, ami a hálapénz-rendszert is fel tudná számolni. A MOK számításai szerint a 2021-es költségvetés egészségügyi tervei nem fedezik az egészségügyi működés pénzügyi feltételeit. 

„Az egészségügyi dolgozók bizonyítottak a kórházakban, a társadalom pedig egy emberként tapsolt munkájuk elismeréseként. Miniszterelnök Úr, most az Önök kezében van a változtatás lehetősége: egy élhető, mindenki számára hozzáférhető és a fiatal szakemberek itthon maradását biztosító egészségügyi rendszer életre hívása. A fentiek ismeretében kérjük Miniszterelnök Urat, hogy mielőbb ossza meg az orvostársadalommal, hogy és milyen mértékű orvosi béremelést tervez a Kormány a 2021-es évben. Ha döntésében bármilyen segítséget tudunk nyújtani, örömmel vesszük egy személyes konzultáció lehetőségét.”

444.hu / borsod24.com


 

Kommentek

h i r d e t é s