h i r d e t é s

Nem fog Trump és Kim csúcstalálkozni

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Nem fog Trump és Kim csúcstalálkozni

2020. július 07. - 07:22

 

Észak-Korea nem érdekelt újabb tárgyalásokban az Egyesült Államokkal.

im Dzsong Un és Donald Trump - Forrás: SAUL LOEB / AFP

Észak-Korea felszólítja Dél-Koreát, hogy hagyjon fel a közvetítési kísérletekkel - jelentette ki Kvon Dzsong Gun, az észak-koreai külügyminisztérium amerikai ügyekért felelős részlegének vezetője kedden röviddel az amerikai különmegbízott szöuli látogatását megelőzően, amelynek célja a holtpontra jutott nukleáris leszerelési tárgyalások újraindítása Phenjannal.

Kvon Dzsong Gun szerint Dél-Korea félreértelmezte Csö Szon Hui észak-koreai külügyminiszter-helyettes korábbi kijelentését és "időszerűtlen pletykának" nevezte egy újabb csúcstalálkozó lehetőségét Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető között.

Csö Szon Hui szombaton arról beszélt, hogy Phenjan egyelőre nem érzi szükségesnek egy újabb csúcstalálkozó megtartását. Néhány nappal korábban Mun Dzse In dél-koreai elnök, aki felajánlotta közvetítői szerepét Kim és Trump között, felvetette egy újabb találkozó lehetőségét kettejük között még a novemberi amerikai elnökválasztás előtt.

"Itt az idő, hogy felhagyjon azzal, hogy mások dolgába avatkozik, de úgy tűnik, nincs orvosság erre a rossz szokására" - hangoztatta Kvon, akit a KCNA állami hírügynökség idézett.

"Ismételten határozottan kijelentem, hogy nem áll szándékunkban szemtől szembe leülni az Egyesült Államokkal" - tette hozzá Kvon.

Kedden este várják Szöulban Stephen Biegunt, az Egyesült Államok észak-koreai különmegbízottját, ahol helyi tisztségviselőkkel fog megbeszéléseket folytatni a zátonyra futott észak-koreai tárgyalások újraélesztése végett.

Észak-Korea és Dél-Korea között hirtelen mérgesedett el ismét a viszony júniusban. A phenjani rezsim szinte minden együttműködést megszakított Szöullal, majd felrobbantotta a keszongi Korea-közi összekötő iroda épületét, amelyet 2018-ban létesítettek a párbeszéd és az együttműködés elősegítésére. Majd ugyanilyen váratlanul Kim Dzsong Un felfüggesztette a Dél-Korea elleni katonai cselekvési tervek végrehajtását. (MTI) / portfolio.hu


 

h i r d e t é s