h i r d e t é s

Nem érheti panasz az idei gabonatermést

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Nem érheti panasz az idei gabonatermést

2019. augusztus 04. - 16:46

 

Jót tett a szántóföldi kalászos növényeknek a májusi eső, a várhatóan jövő héten befejeződő betakarítás eredményei legalábbis erről tanúskodnak. 

A kép illusztráció! - Fotó: H. Szabó Sándor

Magyarország szántóföldi növényállománya - a románnal, a bolgárral és az ukránnal együtt - jól bírta az idei hőséget, bár július első felében a napi hőmérséklet nálunk is a sokéves átlag felett 4-6 Celsius-fok fölé kúszott - derül ki a napi.hu cikkéből.

Az őszi búza betakarítása már a végéhez közeledett július végén, a készültsége pedig elérte a 97 százalékot, hektáronként 5,26 tonnás országos termésátlag mellett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) jelentése szerint.

Az árpa aratása már befejeződött, a NAK és az Agrárminisztérium (AM) adatai alapján egyaránt 5,49 tonnás hektáronkénti termésátlaggal, ami meghaladja a tavalyi, 4,92 tonnás hozamot.

Véget ért az őszi káposztarepce és magborsó betakarítása is. A repce hektáronkénti átlagtermése a NAK jelentése szerint 2,95 tonna lett. A tavaszi takarmányborsó betakarítása 95 százalékos volt július utolsó napján, a hozam 2,53 tonna volt.

A tritikálé termésátlaga országosan 4 tonna volt hektáronként 94 százalékos készültség mellett. A tavaszi árpa 97 százalékát és a zab 84 százalékát is learatták július végére a gazdálkodók. (hirklikk.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s