fbpx Müller Cecília: az egészségügyi dolgozók igyekezzenek | CIVILHETES

h i r d e t é s

Müller Cecília: az egészségügyi dolgozók igyekezzenek

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Müller Cecília: az egészségügyi dolgozók igyekezzenek

2021. január 27. - 13:08

 

Hamarosan véget ér az egészsügyisek oltási kampánya, ezért sürgette őket az operatív törzs napi tájékoztatóján az országos tisztifőorvos, aki arról is beszélt, hogy aki már átesett a betegségen, újból kontaktszemélyként már nem kényszerül karanténra, de ezt még csak most fogják szabályozni.

Müller Cecília országos tisztifőorvos - Forrás: Magyarország Kormánya / Facebook

A hónap legfontosabb kormányülését megelőzően szerdán is összeült az operatív törzs, majd szokása szerint tájékoztatót hívott össze; ismert, a korábbi ígéret szerint most dönt a kormány arról, hogy mi lesz a jelenleg érvényben lévő járványügyi korlátozásokkal február 1. után.

A szerdai tájékoztató napján érkezett újabb vakcinaszállítmány is Magyarországra.

Schanda Tamás, az ITM parlamenti államtitkára először az egyetemi hallgatók részvételéről számolt be a védekezésben: 5200 egyetemista vett részt eddig a szűrési tevékenységben, 1000 fiatal pedig 64 különböző kórházban dolgozott, illetve dolgozik. A mentőszolgálatnál 2000 fiatal vállalt feladatokat az elmúlt hetekben.

Jelezte, a munkáért az egyetemisták számára meghosszabbítják a vizsgaidőszakot két héttel, krediteket és adómentes fizetést is kapnak.

"Ezek a fiatalok alig pár héttel az érettségijük után felnőttek, példamutató munkát folytatnak, a továbbiakban is számítunk rájuk" - ecsetelte a fiatalok érdemeinek elismeréseként.

Emellett megjegyezte, vannak "egészségügyi Mekk mesterek", akik kamuvideókkal, álhírekkel szórják tele a nyilvánosságot, ezért arra kér mindenkit, tartsa be a rá vonatkozó szabályokat.

"Eddig eredményesen harcoltunk, ne most adjuk fel, együtt sikerülni fog" - zárta gondolatait.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese újabb több száz maszktalan emberről tett jelentést, az ő összlétszámuk már 26 600 fölött jár.

Az elmúlt napon 343-an szegték meg a kijárási korlátozást vagy a gyülekezés tilalmát.

Karanténadatok: 8125 ellenőrzés történt egy nap alatt, 17 834 karantén van érvényben, mobilon 1734 ember ellenőrizhető.

Müller Cecília országos tiszti főorvos először a már ismert, napi adatokat sorolta fel.

Elmondta, intenzíven zajlik az oltási program, ezt csak a vakcina rendelkezésre állása korlátozza.

"Azt kérem az egészségügyi dolgozóktól, hogy igyekezzenek, az ő oltási kampányuk rövidesen lezárul" - figyelmeztetett.

Azt ígérte, az idősek oltása ezen a héten fel fog pörögni, amennyire ez csak lehetséges.

Müller Cecília azt is elmondta, lényegesen alacsonyabb a koronavírusban elhunytak számánál azok száma, akik haláláért kizárólag a koronavírus-fertőzés tehető felelőssé.

Beszélt még a korlátozások enyhíthetőségéről:

"Ehhez jelentősebb vakcinamennyiségre van szükség, bízunk abban, hogy a jövőben az uniós forrásokon kívüli vakcinákat is elérjük."

Jó hírként bejelentette azt, hogy Lilles-ből jelentős mennyiségű, passzív immunizációra alkalmas gyógyszer érkezik Magyarországra, ám ez nem olyan elven küzd a vírus ellen, mint az oltások.

A mogyoróra és a tiszafára allergiások figyelmét felhívta arra, hogy az NNK honlapján tájékozódjanak az őket érintő ismeretekről, hiszen az ő allergiás tüneteik hamarosan jelentkezni fognak. Aki azonban úgy érzi, hogy a koronavírus miatt fáj a torka vagy tünetei vannak, a háziorvosánál jelentkezzen - mondta. (Infostart)


 

Kommentek

h i r d e t é s