h i r d e t é s

Mit hoz az 5G mobilhálózat?

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Mit hoz az 5G mobilhálózat?

2015. október 13. - 16:04
0 komment

A távközlés nemzetközi fellegvára lett néhány napra Budapest, ahol most tartja éves találkozóját az ENSZ távközlési szervezete, az ITU. Az első napon kiderült, hogy a szupergyors ötödik generációs mobilhálózat indulása már a nyakunkon van.

Forrás: index.hu

Az év elején még távoli koncepciónak tűntek az ötödik generációs hálózatok, de a gyártók most már nagy erőkkel készülnek a bevezetésére - írja az Index.

Rengeteg inspiráló, futurisztikus képet láttunk okosvárosokról, az okos közlekedésről, és ez már nem is a jövő, elkezdődött a kiépítése – mondta Dongmyun Lee, a Korea Telecom műszaki igazgatója a konferencia hétfői panelbeszélgetésén, amin az ötödik generációs hálózatokhoz vezető út volt a téma. De azt is hozzátette, hogy az 5G-re lesz szükség ahhoz, hogy a mai intelligens rendszereink mindez sokkal fejlettebbé váljanak.

Dél-Koreában a világelső gigabites vezetékes hálózathoz mára a mobilszolgáltatás is felzárkózott, sőt, le is előzte azt. Mobilon akár 1,17 gigabit per másodperces letöltési csúcsot is el tudnak érni az ügyfelek. Mire használják ezt a koreaiak? Szöulban már van holografikus színpad (angolul pseudo holographic theater néven találjuk meg), ezen odavetített előadók adnak személyes koncertet a nézők szűk körének. Olyan ez, mintha a Kiscsillag zenekar élethű másolata játszana a nappalinkban, de Lovasi a valóságban tök máshol lenne.

A mobilhálózatok most csak sávszélességet adnak nekünk, de a jövőben azt is megválaszthatjuk, hogy milyen minőségű és biztonságú legyen a szolgáltatás. Most viszonylag instabil a hálózat, sokkal nagyobb megbízhatóságra szolgáltatásra van szükség az olyan komoly dolgokhoz, mint a távsebészet és az atomerőművek távmenedzsmentje.

Ez már a gépek hálózata

Az 5G hálózatok képességeit Dél-Korea már 2018-ban, a pjongcsangi téli olimpiai játékokon bemutatja. Mivel addigra még nem lesz végleges az 5G szabványa, itt még csak egy technikai demót tudnak levezényelni, külön erre a célra legyártott eszközökkel, amiben a Samsung segíti majd őket.

A mostani 4G még az emberek közötti kapcsolatól szól, de az 5G lényege már a gépek közti kapcsolat. Dél-Koreában 60 millióan élnek, vagyis az okos áramhálózatok bevezetéséhez körülbelül 30 millió új internetes kapcsolatra lesz szükség, a víz- és a gázórák leolvasói miatt további 30-30 millióra. Máris közel 100 millió új netkapcsolatról beszélünk, melyekről adatokat kell gyűjteni és elemezni.

A szenzorok kihelyezése, követése és frissítése, vagyis az üzemeltetés jelent majd nagy kihívást – tette hozzá Jan Färjh, aki az svéd Ericssonnál felügyeli a technológiai szabványosítást.

Egyébként Magyarországon is épül már az új 450 MHz-es mobilhálózat, és ez az alacsony frekvencia a jel könnyű terjedése miatt ideális lesz a szenzorok távoli leolvasásához.

Együtt könnyebb

A Korea Telecom gigabites mobilhálózatát már több mint kétszázezren használják, pedig azt most még csak a Samsung Galaxy és Google Nexus okostelefonokkal lehet igénybe venni - tudtuk meg Byung-Chun Jeontól, a szupergyors hálózathoz eszközöket biztosító Netvision Telecom vezérigazgatójától. Ők azzal értek ilyen nagy sebességet, hogy a telefonra letöltött alkalmazásuk miatt a készülék képes egyszerre csatlakozni a 4G LTE-re és a közeli wifi hotspotokra, tehát ezeknek a sebessége összeadódik. Sajnos nem elég letölteni egy appot, a mobilszolgáltató központjában is el kell helyezni egy hálózati elemet, amiből egyetlen darab húszezer kapcsolatot kezel. 

A kütyük kommunikációjának biztonsági kérdéseit feszegető panelbeszélgetésen már egészen vad jövőképet festettek le nekünk a szakértők.

„Piackutatók jóslatai szerint 2018-ban már 3 millió robotfőnök lesz, vagyis algoritmusok irányítanak bizonyos munkákat. Legalább 2 millió embernek lesz kötelező fitneszeszközt viselni, hogy a munkáltató ismerje a fizikai állapotukat, ami most embertelennek tűnhet, de akkor ez lesz a jövő. Több eszköz lesz, mint dolgozó” – vetette fel Michael Tsang, az AliCloud számítási felhő (a kínai óriásvállalat Alibaba részlege) amerikai regionális vezetője. Szerinte komoly  veszélyforrás lesz a gépek kiszámíthatósága, emiatt mindig lesz módszer a robotok meghekkelésére.

Ugyanakkor, ha nem bízhatunk meg a sok milliárd szenzorban, az adatokat begyűjtő hálózatokban és az elemzett adatokban, akkor semmit sem ér ez a hatalmas hűhó, amivel az 5G bevezetése jelent majd a világnak. Mégse lenne jó módszer, ha a gépek ugyanúgy egy kicsit kiszámíthatatlanok lennének, mint az emberek. Arról mégsem lehet szó, hogy az okoslakás kilincse visszaszóljon nekünk, amikor nagybevásárlás után az ajtó előtt tipegünk két hatalmas szatyorral, hogy bocs, most nincs kedvem kinyílni. 

 

index.hu


Kommentelne? Kattintson ide!

h i r d e t é s

Clicky