h i r d e t é s

Mi az emberek véleménye a Soros-tervről?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Mi az emberek véleménye a Soros-tervről?

2020. július 10. - 07:18

 

Mit szólnak a magyarok a Soros György által elővezetett uniós örökjáradék-kötvénnyel kapcsolatban? – többek között erre is kíváncsi volt az Idea Intézet egy friss közvélemény-kutatásában.

Soros György április végén vetette fel először azt az ötletét, hogy az EU bocsásson ki örökjáradék-kötvényeket, amelyekből finanszírozhatná a gazdasági újraindítás költségeit, amit uniós döntéshozók 1000 milliárd euróra tettek korábban.

Az Idea Intézet kutatásából kiderült, hogy a Soros Györgyhöz köthető örökjáradék-kötvény tervéről a magyar felnőttek harmada hallott már. Az eredményekből kitűnik, hogy a kormánypártok szimpatizánsainak körében az átlagnál lényegesen magasabb azok aránya, akik hallottak már a tervről.

A terv részleteinek rövid ismertetése után, kisebb többségben azok voltak, akik támogatták az elképzelést (46 százalék), de a terv megítélését erőteljesen meghatározza a politikai hovatartozás.
A kormánypártiak elítélik, az ellenzéki összefogás hívei jellemzően támogatják az ötletet, míg az ellenzéki/kormánypárti dimenzióban nem értékelhető felnőttek véleménye ellentmondásos: 38 százalékuknak tetszett ez a terv, 36 százalékuknak nem, egynegyedüknek nem volt erről kialakult véleménye.

Ugyanakkor a felnőttek majdnem háromnegyede (72 százalék) egyetért azzal, hogy a kötvény megítélése pénzügyi szakemberekre tartozik. Hasonló arányban vannak azok is, akik úgy vélik, Magyarország maga is kibocsát ilyen kötvényeket, a kormánynak csak az a baja a tervvel, hogy kicsúszik a kezéből az ellenőrzés. Ezzel a két állítással nemcsak az ellenzékiek, hanem a kormánypártiak és az ilyen értelemben nem besorolható felnőttek többsége is egyetért - derül ki az Idea kutatásából. (atv.hu)


 

h i r d e t é s