h i r d e t é s

Meteorhullás lesz ma éjszaka

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Meteorhullás lesz ma éjszaka

2019. november 17. - 07:13

 

Óránként 10-15 fényjelenséget láthatunk.

Vasárnap éjszaka és hétfőn a korai órákban éri el maximumát a Leonidák meteorraj – írja a USA Today. A fényjelenségek látszólag az Oroszlán csillagkép felől érkeznek majd.

Sajnos a Hold viszonylag fényes lesz, ez megnehezítheti a meteorok észlelését. Kellően sötét és tiszta égbolton ugyanakkor óránként így is 10-15 fényjelenség lesz látható.

Bizonyos években a Leonidák meteorhullása az egyik leglátványosabb, 1833-ban például óránként 100 ezer meteort rögzítettek.

A meteorok olyan apró szemcsék és kőzetek, amelyek üstökösökről válnak le. Mikor a Föld útja keresztezi a törmelékfelhőt, a légkörbe belépő darabkák elégnek, és fényjelenségeket idéznek elő. A Leonidák a Tempel-Tuttle űstökösből származnak, az égitest utoljára 1998-ban keresztezte a bolygó pályáját, legközelebb pedig 2031-ben fogja.

A mostani meteorok szabad szemmel is láthatóak lesznek, éjfél és hajnal előtt lesz érdemes az eget kémlelni. (24.hu)

 

A Leonida meteorok a Tempel-Tuttle üstököshöz kötődnek, amely meglehetősen gyakran megjelenik a naprendszer belső részén.  Az üstökös 33 évente friss törmeléket helyez a Föld pályájára.

Az elmúlt évekhez képest az idei zápor nem lesz olyan erőteljes, nem lesz meteoráradat. A legutóbbi Leonida meteor hullás 2001-ben volt.

1966-ban a Leonidák több százezer meteort termeltek, a megnövekedett aktivitás éveit már korábban előre kiszámították. Az idei még a legerősebb záporok közé sem esik, hiszen csak óránként 15 hullócsillag várható.
A csillaghullás november 5-én kezdődött, és november 30-án zárul. De az éjszakák nagy részén nem túl aktív a meteorraj, így a csúcsidőszak a legalkalmasabb arra, hogy a csillaglesők megfigyelhessék a meteorokat. Ez érkezik el a mostani hétvégén.


 

Kommentek

h i r d e t é s