h i r d e t é s

Menczer Tamás: Magyarország nem ismeri el Tajvant

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Menczer Tamás: Magyarország nem ismeri el Tajvant

2022. augusztus 09. - 16:33

A külügyi államtitkár az "egy Kína" elv mellett tett hitet.

Ütemesen igyekszik beavászkodni a Kínai Népköztársaság kegyeibe Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkárának Facebook-bejegyzése szerint ugyanis a magyar külügy „továbbra is következetesen” tartja magát az „egy Kína” elv alkalmazásához.

E mondat hangsúlyozása azért lényeges, mert a kínai kommunista vezetés szerint az „egy Kína” elv azt jelenti, hogy Tajvan a Kínai Népköztársaság része.

Ennek, és a Tajvan körüli folyamatos kínai hadgyakorlatok fényében talán némileg ironikus módon az államtitkár azzal indította bejegyzését, hogy a magyar külpolitika fókuszában „hosszú hónapok óta a béke áll”. Menczer Tamás az orosz-ukrán háború ügye mellett amiatt fejezte ki aggodalmát, hogy „a világ más tájain is biztonsági válságok, feszültségek ütik fel a fejüket”, s nem hiányzik, hogy a világ két meghatározó nagyhatalma konfliktusba kerüljön egymással, akkor sem, ha a konfliktus földrajzilag messze helyezkedik el. 

„Őszintén reméljük, hogy a Tajvan körüli helyzet nem fog eszkalálódni és a világ meghatározó hatalmai minél előbb visszatérnek a kölcsönös tiszteleten és bizalmon alapuló együttműködéshez” - írta az államtitkár, majd hitet tett az „egy Kína” elv mellett. (Népszava)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s

Clicky