h i r d e t é s

Megkezdődött...

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Megkezdődött...

2022. április 21. - 14:43

Még két hét sem telt el a választások után és húsvéti ajándékként a kormányzat rátette azt a bizonyos pecsétet a Club Aligára. 

Az egykori pártüdülő épülete a Balaton partján a Balatonvilágoshoz tartozó Balatonaligán. - Fotó: MTI/H. Szabó Sándor

A civil tiltakozások, szakmai kifogások ellenére megadták a környezetvédelmi engedélyt az aligai gigaberuházáshoz.

47 hektárnyi terület a Balaton keleti medencéjében, ami ezzel a döntéssel végérvényesen a NER szimbólumává válik. Elhordanak majd 700 méter löszfalat, hogy luxusszálloda épülhessen. Elbontják a régi "műemlék-jellegű" épületeket, és már csak egy lépésre vannak attól, hogy elvegyék a közparkokat és közutakat.

A hirtelen tulajdonoscsere még márciusban előrevetítette, hogy a Club Aliga sorsa a választások eredményétől függ majd. Az ellenzék ugyanis egyértelművé tette, hogy megszünteti a kiemelt beruházások jogállását és felülvizsgál minden partmenti építkezést, valamint a magáncélokból lezárt partszakaszokat. Mi továbbra is kiállunk amellett, hogy a Balaton mindenkié.

A választáson az emberek döntöttek, és a Club Aliga újdonsült tulajdonosai pár napra rá - minden kormányzati támogatást és sok milliárdnyi közpénzt maguk mögött tudva - megkapták a zöld lámpát. Ígéretek persze vannak, hogy ez a beruházás mennyire jó lesz majd mindenkinek, de senki ne lepődjön majd meg azon, hogy a 32 évvel ezelőtt megnyílt kapukra hamarosan újra lakat kerül. Akkor már késő lesz bosszankodni, ezért most kell még cselekedni.

A környezetvédelmi engedélyt persze úgy adták meg, hogy az ellen nem lehet fellebbezni, de bíróságon meg lehet támadni. Az Aligai Fürdőegyesület minden jogi lehetőséggel élni fog. Mi pedig az Országgyűlésben normakontrollt fogunk kérni a döntéssel kapcsolatosan. Ugyanis nem fogjuk tétlenül nézni, hogy egy környezetkárosító magánberuházás felülírja a közérdeket. Elmegyünk a falig - együtt a civilekkel! (Potocskáné Kőrösi Anita)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s