h i r d e t é s

Medgyessy szerint iszonyatos teher Gyurcsány a baloldal számára

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Medgyessy szerint iszonyatos teher Gyurcsány a baloldal számára

2022. május 07. - 08:09

Az MSZP korábbi miniszterelnöke a Partizánban értékelte a választások eredményét.

Medgyessy Péter - Forrás: Partizán/YouTube

Szerinte „Orbán Viktor példát mutatott 2002-ben, hogy hogyan kell felállni”. Medgyessy Péter szerint a titok az volt, hogy Orbán a választási vereség után „nem nyalogatta a sebeket, nem nyavalygott”, hanem a pártelnökséget feladva elkezdte a hátteret szervezni: polgári körök, értelmiségi kört állított maga mellé (Professzorok Batthyány Köre), felkarolta a fiatalokat és „nem hagyott senkit sem az út szélén”. Szerinte az ellenzéknek körbe kellene néznie a világban, mert nagyon sok olyan baloldali szervezet van, ami szívesen segít a hasonló gondolkodásúaknak. Például ebből létrehozhatnának egy háttérintézmény-rendszert, kutatóbázist, hogy felméréseket készítsenek.

Orbán Viktor egykori legyőzője nem vett részt tavaly ősszel az előválasztáson, mert nem érzete a szükségességét.

Ez nem annyira személyes. Valami, ami nagyon személyes, abban biztos nagyon szívesen részt veszek, de az, hogy most leadok egy voksot, sokat nem számít.

És bár volt olyan jelölt, aki a támogatását kérte, de hogy ki volt és mit kapott, az nem derült ki, mert Medgyessy csak annyit felelt: „Ilyenkor az ember megteszi azt, amit egyébként a jó lelkiismerete és a jó szándéka alapján meg lehet tenni”. Csak akkor állt volna ki bármelyik jelölt mellett, ha meg lett volna győződve valamelyikük jóságáról. Azt mondta, nem volt meggyőződve arról, hogy bármelyikük megérdemelné azt a támogatást, amit szeretett volna adni.

Relatíve a Karácsony Gergő nem volt rossz választás”, de nem támogatta, mert kicsit lagymatagnak tartja. „A Dobrev Klári ezek között a legokosabb és a legtapasztaltabb [...] és ugye a hátán viseli a Ferit. Hát ott van a hátán a Feri, és nem tud tőle szabadulni.” Egyébként szerinte sem Gyurcsánnyal, sem Gyurcsány nélkül nem tud az ellenzék választást nyerni. Meg van győződve róla, hogy van esély demokratikus választáson leváltani a Fideszt, igaz, kevésbé biztos benne, hogy erre már 2026-ban sor kerülhet. „Nem lesz könnyű, de még akár lehet '26-ben is, csak arra kell figyelni, hogy a nagyon fiatalok akarnak majd igazi változásokat, mert ők érintetlenek az elmúlt magyar történelemben.

Azzal, amit Orbán most csinál ebben az ügyben, nem általában az ukrán ügyben, én azt gondolom, hogy tisztességesen képviseli a magyar érdekeket.

Ez megint lehet, hogy nem tetszik néhány barátomnak, de nekem ez a véleményem. Ő nem tehet mást, mint azt mondja, hogy kérem szépen, mi és Szlovákia - ez a két ország, amelyik a legerősebb mértékben függőek vagyunk az orosz energiától - nem tudjuk az egyik percről a másikra megváltoztatni” - mondta Medgyessy, aki szerint egy darabig a németek is ezt képviselték.

Hogy Medgyessy Péter nem aktív részese a közéletnek, annak köszönhető, hogy a jó beszélgetések kielégítik, de nem keresi azt a lehetőséget, hogy ennél aktívabb legyen. Az ellenzéki szavazóknak azt üzente: „Kérjék számon az általuk megválasztott parlamenti képviselőktől, hogy mondják el, mit gondolnak a világról, nem mondjanak le arról, hogy képviselik őket. Ne mondják azt, hogy »jó, akkor most nem megyek be a parlamentbe«, túl egyszerű megoldás ez.” De felvetette azt is, hogy gondolkodni kell a jövőről és nem szabad letargiában lenni, mert „rengeteg sok lehetőségek kínál az élet”. (444.hu)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s