h i r d e t é s

Magyar szálai is vannak a 300 millió dolláros orosz befolyásnak

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Magyar szálai is vannak a 300 millió dolláros orosz befolyásnak

2022. szeptember 22. - 08:01

Magyarországon is látszanak a nyomai annak az orosz oligarchának, aki az amerikai külügyminisztérium vizsgálati anyaga szerint egy társával együtt 2014 óta a világ kéttucatnyi országában legalább háromszáz millió dollárt fordított külföldiek befolyásolására – olvasható a csütörtökön megjelenő HVG-ben.

A kép illusztráció! - Forrás: REUTERS/Insider

Az e heti HVG fókuszában az orosz befolyásolás áll, miután néhány napja a New York Times megírta, hogy egy amerikai összesítés szerint Oroszország 2014 óta több mint két tucat országban összesen 300 millió dollárt jutatott el különféle módon az orosz érdekeket, álláspontot képviselő politikai pártoknak, tisztségviselőknek és politikusoknak, és további, titokban elköltött dollárszázmilliók bevetését tervezi.

Az orosz hálózat ténykedéséről Washington – a külképviseletein keresztül – kéttucatyni, az ügyben érintett államot figyelmeztet.

A HVG úgy tudja, hogy Magyarország nincs az érintett kéttucat állam között, de ennek információnk szerint nem az az oka, hogy az ország nem célpontja az orosz befolyásolási műveleteknek. Értesülésünk szerint csak azokat az államokat figyelmezteti Washington, amelyek tavaly decemberben meghívást kaptak arra a virtuális, Demokráciacsúcs nevű találkozóra, amit Joe Biden amerikai elnök talált ki. Magyarország erre a csúcsra nem kapott meghívót, de NATO-tagállamként Törökország sem.

Alekszander Babakov és a Putyin séfjeként elhíresült Jevgenyij Prigozsin az a két orosz oligarcha, akiket az amerikai külügyminisztérium a napokban név szerint is megemlített, mint a Nyugatot destabilizáló orosz befolyásolási akciók irányítóit. Márpedig Babakov nyomai egyértelműen kimutathatók Magyarországon is. (hvg.hu)


h i r d e t é s

Clicky