h i r d e t é s

Közel 100 órán át fertőzőképes maradhat a koronavírus a mobiltelefonon

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Közel 100 órán át fertőzőképes maradhat a koronavírus a mobiltelefonon

2020. március 02. - 14:43

 

Talán kevesen tudják, de a hétköznapi használati tárgyaink közül a mobiltelefon az, amelyen az átlagosnál jóval több kórokozó összegyűlik. Gondoljunk csak bele: azt nyomkodjuk reggeltől estig, elővesszük buszon, boltban, vécén, és közben nem gondolunk arra, a kezünkről mennyi minden rátapadhat.

A kép illusztráció! - Forrás: pxhere.com

Bizonyos felmérések szerint egy átlagos nyugati felnőtt naponta akár 2600 alkalommal is hozzáér a telefonjához, és naponta 76 alkalommal huzamosabb ideig használja. Éppen ezért a telefon nagyon komoly fertőzési kockázatot jelent egy járvány idején. Hiába veszünk fel például kesztyűt a buszon, ha a kesztyűvel hozzáérünk a telefonunkhoz, arra is átvihetjük ugyanazokat a kórokozókat, amik ellen a buszon kesztyűvel igyekszünk védekezni.

Az, hogy a koronavírus (SARS-CoV-2) milyen felületeken meddig marad fertőzőképes, nem olyan nagy titok, a vírus testvére, a SARS-CoV hasonló adatait ugyanis ismerjük. A WHO szerint az szobahőmérsékleten

  • a falon és kezelt felületű bútorokon 36,
  • műanyagon és rozsdamentes acélon 72,
  • üvegen pedig 96 órán át maradhat fertőzőképes.

A Quartz szerint a mobiltelefonok kijelzője ilyen szempontból leginkább az üvegre hasonlít, így tisztítás nélkül különösen hosszú ideig, akár 4 napig is fertőzőképes maradhat a vírus a felületen. Így, ha például az utcán vagy a buszon a telefonunkba temetkezünk, és valaki köhög a közelünkben, a telefon kijelzőjén megmaradhat a vírus.

Szerencsére erre is van megoldás: rendszeresen tisztítani kell a telefonokat is. Erre vonatkozóan a legtöbb telefongyártónak is vannak ajánlásai, a legtöbben azt javasolják, hogy valamilyen mikroszálas kendővel és szappanos vízzel, vagy alkohol és víz keverékével töröljük át a készüléket – írta a 444.hu. (borsod24.com)


 

Kommentek

h i r d e t é s