h i r d e t é s

Kórházi ágyak kiürítése: megjött Rétváriék válasza, az MSZP vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Kórházi ágyak kiürítése: megjött Rétváriék válasza, az MSZP vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi

2020. május 26. - 15:29

 

„Nem maradhat megválaszolatlanul a 33 éves esztergomi édesanya értelmetlen és elkerülhető tragédiája sem” – hangsúlyozta a párt elnöke.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke még április 20-án küldte el a kórházi ágyak kiürítésével kapcsolatos kérdéseit az Operatív Törzsnek, miután a kórházak közölték, hogy – bár minden adat a rendelkezésükre áll, és arról naponta tesznek jelentést az Operatív Törzsnek – nem nyilatkozhatnak. Az MSZP elnöke a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében most közölte: egy hónapig üldögéltek a levelén, pedig még Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője is úgy nyilatkozott április 27-én, hogy a kérdései nem bonyolult kérdések, a kért adatokból semmi sem titkos, és személyesen garantálja, hogy megkapja őket. Rétvári Bence államtitkár pedig, aki a válaszlevelet jegyzi, az Országgyűlés Népjóléti bizottságának április 28-i ülésén jelentette ki, hogy „természetesen” választ fog kapni a levelére.

Tóth Bertalan kiemeli: Rétvári levelére nehéz szavakat találni, érdemi válasz nincs benne egyetlen kérdésre sem, de ahogyan fogalmaz: „Minden olyan állítást visszautasítunk, hogy a kórházi ágyak előkészítésével kapcsolatos döntések betartása a betegek egészségét vagy életét veszélyeztette volna.”

„Talán a dühítő szó írja le legjobban az érzéseimet, amikor ezeket a cinikus sorokat olvastam” – írta az MSZP elnöke, és bejelentette: „ezek a kérdések nem maradhatnak megválaszolatlanul, nem maradhat megválaszolatlanul a 33 éves esztergomi édesanya értelmetlen és elkerülhető tragédiája sem, ezért az MSZP vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi.” 

Az MSZP elnöke április 17-én levélben 91 kórháztól, valamint a humán tárcától és Belügyminisztériumtól is megkérdezte, hogy telephelyenként hány ágyat kellett felszabadítaniuk; hány beteget kellett hazaküldeniük; a hazaküldött betegeken hazaküldés előtt végeztek-e vírustesztet; tájékoztatták-e a betegek lakóhely szerinti önkormányzatait, hogy ellátásra szoruló embereket szállítanak haza. Mint azt a Népszava május elején megírta, választ addigra csak a Belügyminisztériumból kapott Tóth Bertalan, a hivatal továbbította részére egyetlen intézmény, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet (OKII) adatait. Az intézmény főigazgatója arról tájékoztatta, hogy a veszélyhelyzeti intézkedések következtében csak ebben az intézményben a beavatkozások közel háromnegyedét elhalasztották ebben az időszakban. Míg korábban átlagosan heti 110 műtétet végeztek, addig most a veszélyhelyzet ideje alatt átlagosan 30-at. (nepszava.hu)


 

h i r d e t é s