h i r d e t é s

Kimenekítik a USA ukrán nagykövetségét

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Kimenekítik a USA ukrán nagykövetségét

2022. január 23. - 05:47

 

Biden szerint az oroszok megtámadják Ukrajnát

Az USA kijevi nagykövetksége - Forrás: voanews

Nem sokkal azután, hogy megérkezett Ukrajnába a 200 millió dollár értékű amerikai fegyversegély első szállítmánya (90 tonnányi hadianyag formájában), az Egyesült Államok ukrajnai nagykövetsége a személyzet kimenekítését kérte az országból.

Megérkezett szombatra virradóan Ukrajnába a nemrég megígért, 200 millió dollár értékű amerikai fegyversegély első szállítmánya, 90 tonnányi hadianyag - közölte a kijevi amerikai nagykövetség.

Joe Biden elnök indítványára a washingtoni kongresszus még decemberben hagyta jóvá a fegyversegélyt Ukrajnának az orosz katonai fenyegetésre hivatkozva. Az első szállítmánnyal - amely "fegyvereket és lőszert tartalmaz a frontvonalon harcoló katonáknak" - az éjjel szállt le egy amerikai repülőgép Kijevben - írta a nagykövetség Twitter-fiókjában.

Oroszország a közelmúltban többször is felszólította Ukrajnát, hogy ne fegyverkezzen tovább, mert az csak növeli a katonai feszültséget, és felbátoríthatja arra, hogy katonai erővel próbálja visszaszerezni a szakadár oroszbarát keleti régiókat - írta a dpa hírügynökség.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: "Ukrajnában az ilyen segítségnyújtást úgy tekintik, mint korlátozás nélküli felhatalmazást a Donyec-medencei katonai művelet végrehajtására". Felszólította a nyugati országokat, hogy állítsák le "agresszív oroszellenes információs kampányukat", ne járuljanak hozzá Ukrajna "militarizálásához" és ne "húzzák be" a NATO-ba az Oroszországgal szomszédos államot.

Úgy vélekedett, hogy inkább az ukrajnai válság rendezéséről szóló minszki megállapodások és egyéb nemzetközi kötelezettségei végrehajtására kellene ösztönözniük a "kijevi rezsimet".

Pénteken Genfben tárgyalt Antony Blinken amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a kialakult feszültségről, mindketten hasznosnak ítélték találkozójukat, és megállapodtak a megbeszélések folytatásában.

Guardian szerint a helyszínen tartózkodó amerikaiak tartanak attól, hogy az oroszok napokon belül megtámadják az országot, ezért azt kérik, hogy evakuálják a nagykövetségről az összes olyan személyt, akinek a tartózkodása nem létfontosságú az országban. Az ukrán kormányhoz közel álló források szerint a személyzet kimenekítése már a jövő héten kezdetét veszi.

Szerdán a Fehér Házban Joe Biden azt mondta, arra számít, hogy Putyin hamarosan lépni fog és bevonul Ukrajnába. Ha ez megtörténik, az amerikai elnök szerint keserves árat fizet majd Oroszország. (MTI) / 24.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s