h i r d e t é s

Kiderült meddig kell a védettségi igazolvány

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Kiderült meddig kell a védettségi igazolvány

2021. május 06. - 12:43

 

Érvényét vesztheti a védettségi igazolvány azoknál, akik nem veszik fel második oltást - derült ki a Kormányinfón.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter - Forrás: Magyarország Kormánya / Facebook

A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról is beszélt, összesen 23 milliárd forintos segítséget kaptak az önkormányzatok. Az elosztásnál a pénzügyi kondíciókat nézték, nem pártpolitikai alapon mérlegeltek.

Magyarország az Európai Unióban elsőként szerezte vissza a szabadságát, noha ez még nem teljes - közölte csütörtöki kormányinfó sajtótájékoztatóján a Miniszterelnökséget vezető miniszter. 

Gulyás Gergely hangsúlyozta,

augusztusig maradnak a korlátozások azok számára, akik nincsenek beoltva.

Addig mindenképpen szükség van a védettségi igazolványokra bizonyos helyeken. Néhány napon belül képes beoltani azt a kormány, aki szeretne regisztrálni.

Az oltásokkal kapcsolatban elmondta, ezen a héten kevés Pfizer és Moderna-oltás lesz, de a jövő héttől átlagosan hetente 130-140 ezer vakcina fog rendelkezésre állni a Pfizerből és ehhez csatlakozhat 30-40 ezer Moderna.

Hangsúlyozta, idehaza szigorú rendben vizsgálják az oltóanyagokat, mindenki engedélyezett hatékony vakcinához juthat. Hozzátette, nem lesz akadálya a külföldi utazásoknak a vakcina típusa. Büszkék arra, hogy nem vártak az uniós beszerzésre, mert így kétszer annyi embert lehetett beoltani. 

A költségvetés benyújtásáról szólva elmondta, az idei év végére érhetjük el azt a szintet, ahol a koronavírus-járvány előtt volt az ország. Szerinte a büdzsé dinamikus növekedést tesz lehetővé. Dicsérte a jövőt nem felélni kívánó magyar gazdaságpolitikát. Itt kiemelte az államadósság csökkentését, amit a következő időszakban is biztosítottnak lát. Gulyás Gergely szerint a gazdaság terén is hamar vissza tudunk térni a normalitáshoz, valamint a 2010 óta tartó növekedési időszakhoz.

A szerdai kormányülésen döntöttek az önkormányzatok támogatásáról is. Összesen 23 milliárddal támogatták a helyhatóságokat. Nyomatékosította, semmilyen politikai motivációja nem volt az elosztásnak, pénzügyi szempontokat vettek figyelembe. Azt remélik, hogy ezzel a legnehezebb helyzetben lévő településeknek valós segítséget tudtak nyújtani. 

Az esetleges harmadik Sinopharm - oltással kapcsolatban azt mondta, nincs érdemi különbség a vakcinák között, mivel mindegyik esetében magas a védettség. Lehet tudományos vitát folytatni, melyik vakcinára nézve kedvezőbbek vagy kedvezőtlenebbek az adatok és milyen korcsoportban, de a lényeg a védettség - válaszolta az RTL Klub kérdésére. Hozzátette, meg kell nézni, hogy melyik médiumot ki birtokolja és ezt követően kitapintható, hogy üzleti érdekek vezérlik az egyes oltásokat érő kritikákat.

Gulyás Gergely arra a kérdésre, hogy van-e összefüggés a terasznyitás és a romló budapesti szennyvízadatok között azt válaszolta: ma már csökkenés van a koncentrációban, kis mértékű növekedés volt korábban a budai kerületekben, Debrecenben és Szolnokon. A fertőzöttség mértéke csökken.

Hogy miért nem ismerik el azokat az oltásokat, amelyeket a magyarok külföldön vettek fel Gulyás azt válaszolta, nincs az elfogadásnak egységes rendje. Ahol van kétoldalú megállapodás, ott ez a probléma megoldódik. 

Gulyás szerint 5 millió fölött már nehezen fog menni az oltás. "Már nem is keleti-nyugati kérdésről lesz szó. Bízunk benne, hogy a 70 százalék, ami 5,6 millió felnőttet jelent, elérhető. Jelentős kormányzati médiakampány is van ezért."

A lengyel elnök támogatja Ukrajna EU- és NATO-csatlakozását. Gulyás elmondta, Magyarország is támogatja. "Oroszlánként harcoltunk a vízumliberalizációért, ám utána jött a nyelvtörvény, tehát blokkoljuk a folyamatot. Reméljük, gyorsan megoldódik a nyelvtörvény kapcsán kialakult vita a két ország között."

Gulyás szerint májusban dönt a kormány a nyári táborok megtartásának lehetőségéről és annak feltételeiről.

Gulyás elmondta, a világos oltási protokoll szerint a 19 éveseket bármivel lehet oltatni, 18 év alatt csak Pfizerrel.

Arra a kérdésre, hogy elmaradhat-e a járvány miatt az ellenzéki előválasztás, Gulyás elmondta, nem lát ilyen veszélyt. "Reméljük, nem tűnik fel olyan mutáns, amely erősebb az oltásnál. Az előválasztás nem a mi ügyünk. Mi ezt adminisztratív eszközökkel korlátozni nem tudjuk, nem akarjuk."

Lesz.e következménye annak, hogy Becsó Zsolt covidosan jelent meg a Parlamentben április 26-án? - hangzott el a kérdés. Gulyás szerint Becsó Zsolt 27-én délután vett részt tesztelésnek, a szavazás után, jóhiszeműen járt el. A teszt eredménye pedig csak később lett meg ennél is. (nepszava.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s