fbpx Kétharmad nem támogatja a Fudan budapesti kapuszának megépítését | CIVILHETES

h i r d e t é s

Kétharmad nem támogatja a Fudan budapesti kapuszának megépítését

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Kétharmad nem támogatja a Fudan budapesti kapuszának megépítését

2021. június 02. - 06:16

 

A Republikon friss elemzése szerint kétharmados a Fudan Egyetem elutasítottsága

A kép illusztráció! - Forrás: Orbán Viktor Facebook oldala

A magyarok többsége nem támogatja a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszának megépítését, azt ugyanis a válaszadók kétharmada ellenzi – derül ki a Republikon Intézet Népszavához eljuttatott gyorselemzéséből. Mint írják, a kabinet tervét még a kormánypárti szavazók egyharmada is ellenzi, a többi társadalmi csoportban pedig egyértelmű az elutasítottsága.

A Fudan Egyetem kérdése széles körben ismertté vált és nem csak egy szűk értelmiségi kört foglalkoztat, hanem valóban a hazai politika egyik meghatározó ügye, ugyanis a válaszadók 63 százaléka, azaz csaknem kétharmada értesült a kormány Fudan Egyetemmel kapcsolatos terveiről.

A kínai egyetem megépülésének terve általánosan elutasított a magyar társadalomban: miközben 66 százalék inkább elutasítja, a támogatók aránya mindössze 27 százalék.

Az elemzés készítői megjegyzik, hogy a  nagy elutasítottságért feltehetően a beruházás egyéb körülményei is okolhatók, mint például az építkezés magas ára, az a tény, hogy nagyrészt kínai hitelből valósul meg, valamint, hogy a tervek szerint kínai kivitelezőkkel és alapanyagokkal. Nem elhanyagolható tényező az sem, hogy a kínai kampusz az eredeti diákváros tervezett létesítményeitől venné el a helyet.


Fotó: Facebook/Republikon Intézet

Politikai hovatartozás függvényében vizsgálva, az ellenzéki összefogás szavazói egyértelműen ellenzik a kampusz megépülését, túlnyomó többségük, 89 százalékuk nyilatkozta ezt. A Fidesz-KDNP szavazóinak 60 százaléka ugyan támogatja a tervet, ám majdnem egyharmaduk elutasítja azt.

A Népszava május közepén számolt be arról, hogy a Publicus Intézet is hasonló eredményre jutott korábban. 

A Republikon most közzétett felmérése arra is kitért, hogy a pártkötődéssel nem rendelkező szavazók ebben a kérdésben szinte ugyanúgy gondolkodnak, mint az ellenzékiek: négyötödük (79 százalék) elutasítja a kormány tervét, mindössze 15 százalékuk támogatja. Az egyéb pártok – minden olyan formáció, amelyik nem tagja a hatpárti ellenzéki összefogásnak, illetve nem kormánypárt – szavazói álláspontjukban nagyjából leképezik a teljes társadalomban látott arányokat: 65 százalékuk ellenzi, 25 pedig támogatja a beruházást. (nepszava.hu)


 

h i r d e t é s