fbpx Két hét alatt megháromszorozódott, és rekordszinten van a 15 év alatti fertőzöttek száma | CIVILHETES

h i r d e t é s

Két hét alatt megháromszorozódott, és rekordszinten van a 15 év alatti fertőzöttek száma

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Két hét alatt megháromszorozódott, és rekordszinten van a 15 év alatti fertőzöttek száma

2021. december 01. - 06:17

 

Több uniós országban is a fiataloknál és gyerekeknél mutatják ki a legnagyobb arányban a koronavírust.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Magyarországon a 12 és 15 év közöttiek 38 százaléka kapta meg a vakcinát, a fiatalabbak oltása pedig december végén kezdődhet csak el. - írja a 24.hu

A delta-variáns elterjedése, illetve a későn hozott és a tavaszihoz képest viszonylag laza korlátozások Magyarországon a negyedik hullámot fertőzőbbé tették, mint amilyen a harmadik volt – ez látszik az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adataiból. Bár az oltásoknak köszönhetően a halálozási adatok jócskán elmaradnak a tavaszi csúcstól, szembetűnő, hogy amíg tavasszal a legtöbb fertőzöttet a március 22-i héten jelentették, bő hatvanezret, két hete már csaknem 65 ezer teszt lett pozitív.

Tavasszal a 25–64 évesek fertőződtek meg leginkább korcsoportarányosan. Őket követte (és sokáig hasonló trendet mutatott náluk is a görbe) a 15–24 éves, illetve a 65–79 éves korosztály. A negyedik hullámban azonban a 15–24 évesek közül kétszer annyian (százezer főre vetítve 1348-an) fertőződtek meg, mint a 65 és 79 év közöttieknél (ahol 659 igazolt fertőzést mutattak ki). Bár csak kicsivel, de a 80 évesek és annál idősebbek között kevesebb most a beteg, mint tavasszal (akkor százezer főre vetítve 775 fertőzött volt a csúcs, a legfrissebb adatok szerint 665).

A legfiatalabbak, a 15 év alattiak körében mutatták ki arányosan a legkevesebb pozitív tesztet tavasszal (alig 0,3 százalékos érték), azonban az elmúlt hetekben elképesztő mértékű növekedés látszik ebben a korosztályban (ábránkon a piros vonal jelzi a korcsoport fertőzöttségi szintjének alakulását). Míg november első hetében a tavaszi számokhoz hasonlót láthatunk a 14 évesnél fiatalabbak között, addig ez az érték mindössze két hét alatt 919-re ugrott – ami azt jelenti, hogy ennek a korosztálynak közel 1 százalékánál mutatták ki a koronavírus-fertőzést.

A súlyosabb, esetenként halállal járó szövődményeket, illetve a kórházat jó eséllyel a vakcinákkal lehet elkerülni, éppen ezért a 12 év alattiak oltása is napirenden van. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pár napja azt közölte, van elég vakcina a gyerekek oltására – aznap, amikor az Európai Gyógyszerügynökség bejelentette, jóváhagyja a Pfizer oltóanyagot az 5–11 éves korosztályban. Az első, gyermekek oltására szolgáló vakcinaszállítmány várhatóan december 21-én érkezik.

A 16–17 éves korosztály oltása május közepén kezdődött, és átoltottságuk 57 százalékos a koronavirus.gov.hu alapján. A 12–15 éves korosztály oltása egy hónappal később indult, és mindössze 38 százalékuk kapta meg a vakcinát.

A közelmúltban egyébként háziorvosok is arról számoltak be, hogy egyre több gyereknél mutatják ki a Covid-fertőzést, és a tüneteik is markánsabbak, november végén pedig a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is aggodalmát fejezte ki az iskolai helyzettel kapcsolatban. (24.hu)


 

h i r d e t é s