h i r d e t é s

Két agrárszervezet is ráfordult Bige Lászlóra

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Két agrárszervezet is ráfordult Bige Lászlóra

2021. november 17. - 17:41

Felháborodott és beszállt Bige László szapulásába a NAK és a Magosz

Bige László, a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa. - Fotó: Balázs Attila/MTI/MTVA

A műtrágyaárak emelkedése az egész mezőgazdaságban és élelmiszeriparban érezteti hatását. Az áremelkedésnek számos összetevője van, a hazai piacot pedig a műtrágyakartellezés és Bige László minapi bejelentése is megingatta – véli a fideszes képviselők által vezetett Magyar Gazdaszervezetek és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) és Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). - írja a Napi.hu

A Magosz és a NAK közös közleményben "üdvözli" a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) nemrég hozott határozatát, amelyben tíz évnyi vizsgálódás után kartellezést állapítottak meg több hazai műtrágya előállító és kereskedő cég között. A GVH szerint az érintett vállalkozások jogsértő módon meghatározták viszonteladóik számára a termékeik végfelhasználói árait, és azt is, hogy mely vevők felé értékesíthetik tovább azokat. A hatóság összesen 14,1 milliárd forint bírságot szabott ki a cégekre, ebből több mint 11 milliárdot a Bige László tulajdonában lévő Nitrogénművek Zrt.-nek és a hozzá köthető cégeknek kellene megfizetnie.

A Magosz és a NAK szerdai közleményében már hatalmas károkozásról ír, és kéri a hatóságokat, hogy szigorúan járjanak el és határozottan lépjenek fel az ilyen törvénysértések és "inkorrekt magatartás" esetében.

A Jakab István és Győrffy Balázs fideszes országgyűlési képviselők által vezetett gazdaszervezet és agrárkamara szerint "a magyar polgárokat, illetve a hazai gazdálkodókat közvetetten ért hatalmas károkozás mértékét még megbecsülni sem lehet, hiszen alapvető mezőgazdasági inputanyagokról van szó. A Magosz és a NAK üdvözli a GVH döntését, és a hatóságokat arra kéri, hogy a jövőben is szigorúan járjanak el az ilyen jellegű törvénysértések, inkorrekt magatartás esetében, valamint határozottan lépjenek fel annak megakadályozásáért" - olvasható a közleményben.

Felháborodtak, és kérik minden eszköz bevetését

"A két agrárszervezet felháborítónak tartja azt is, hogy a Nitrogénművek tulajdonosa fenyegetésnek beillő nyilatkozatot tett a gazdák irányába, miszerint idén csak egy napig tervezik kiszolgálni a magyar vevőket, onnantól fogva májusig minden árut külföldre kötnek le. Vagyis aki azon a napon nem tud műtrágyát lekötni náluk, az jövő májusig nem is vásárolhat a monopolhelyzetben lévő cégtől. A Magosz és a NAK egyetért az Agrárminisztérium álláspontjával, hogy a gazdálkodók érdekében minden lehetséges eszközt be kell vetni, biztosítani kell a hazai műtrágyaellátás biztonságát" - áll a közös közleményükben.

 

Decemberig várja a hazai gazdák igénylését a Nitrogénművek

A Nitrogénművek a szerdai közleményében már arról írt, hogy nem egy nap, hanem decemberig várja a hazai gazdák műtrágya-igénylését. A gyártó "bízik benne, hogy termékei iránt belföldön is időben jelentkezik a kereslet. Mivel a vállalat számára stratégiailag kiemelt fontosságú a hazai mezőgazdaság ellátásbiztonsága, decemberig folyamatosan teljesíti a belföldi megrendeléseket és 2022 első negyedéves kapacitásai is leköthetőek - közölte a Nitrogénművek. "Ugyanakkor a régiós szerepét is be kell töltenie, nem korlátozhatja a határon túli igények kiszolgálását, így azokat a decemberig beérkező belföldi igények számbavételét követően megkezdi."

A földgáz és az áram miatt drágult a műtrágyagyártás

Az elmúlt időszakban a jelentősen emelkedő energia- és a földgázárak miatt drágult a műtrágyagyártás is. Emellett a gyenge forintárfolyam és a nemzetközi szállítási nehézségek is az áremelés irányába hatottak.

"A mezőgazdaságban a műtrágyák árának emelkedése jelentős költségnövekedést eredményez, ami túlmutat a szántóföldi és kertészeti növénytermesztésen, a költségnövekedés az állattenyésztésbe, élelmiszeriparba is áttevődik" - írja a Magosz és a NAK. - "Példaként: míg egy intenzíven termelő, szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó gazdálkodó korábban hektáronként 50-85 ezer, jelenleg már 205-255 ezer forint értékben juttat ki a földjére műtrágyát. Ugyan a termények ára is emelkedett, de a termelők nem realizálhatnak többlethasznot, sőt veszteségesek lehetnek a drasztikus inputanyagár-növekedés miatt. Továbbá a műtrágyaár jelentős emelkedése miatt sokan nem tudják majd a szükséges összeget fordítani a kívánt termésszint eléréséhez" - véli a Magosz és a NAK.

 

Bírósághoz fordul a Nitrogénművek

A Nitrogénművek szerint alaptalan a GVH-határozat, amellyel szemben a cégek bírósági jogorvoslattal élnek. A menedzsment meggyőződése, hogy „a cégcsoport nem járt el törvénysértően, a GVH-határozat jogszabályba ütközik és a bíróság azt meg fogja semmisíteni. A GVH hatásvizsgálatot nem végzett, cél alapú jogsértést állapított meg és nem bizonyított semmilyen konkrét káros hatást, áremelkedést sem a piacon".

Napi.hu

 

Bige László a napokban hatalmas pofont adott Sneider Tamás szerint

„A baloldali ellenzéki konteókban akár az is felmerülhet, hogy Orbán Viktor fondorlatos módon beépítette Bige Lászlót a baloldal soraiba, hogy aztán felrobbantsa a Big bombát.

Már hetekkel ezelőtt híre ment annak, hogy a világ műtrágya piacán óriási áremelkedések jönnek, és áruhiány is várható. Már az ENSZ is foglalkozik a témával, hiszen ha sokkal drágábban kevesebb műtrágyát hordanak ki a földekre világszerte, akkor az terméscsökkenést fog okozni, ami éhezéshez is vezethet bizonyos országokban. A dráguláson kívül ennek annyi magyar vonatkozása van, hogy Bige László cége látja el a magyar gazdák 60%-át műtrágyával. Gyakorlatilag monopolhelyzetben van hazánkban. Ez eddig nem is volt baj. Ám három napja bejelentette, hogy a magyar gazdáknak, felvásárlóknak egyetlen napjuk lesz lekötni a műtrágyát nála, mert utána minden megmaradt termékét külföldre, konkrétabban távol-keletre adja el.” - írta Facebook oldalán


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s