fbpx Jogerősen is két év börtönre ítélték Hernádi Zsoltot a horvát Legfelsőbb Bíróság döntése nyomán | CIVILHETES

h i r d e t é s

Jogerősen is két év börtönre ítélték Hernádi Zsoltot a horvát Legfelsőbb Bíróság döntése nyomán

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Jogerősen is két év börtönre ítélték Hernádi Zsoltot a horvát Legfelsőbb Bíróság döntése nyomán

2021. október 25. - 16:08

 

Ez a második jogerős ítélet a korrupciós ügyben, legutóbb csak a most hat évre ítélt volt miniszterelnököt, a kenőpénzt elfogadó Ivo Sanader büntették.

Hernádi Zsolt - Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Helyben hagyta a horvát legfelsőbb bíróság a Zágráb Megyei Bíróság korábbi elmarasztaló ítéletét az INA-Mol ügyben, így szűk két évvel azután, hogy első fokon Ivo Sanader korábbi horvát kormányfő hat év, Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. első embere pedig két év börtönt kapott, most jogerőre is emelkedett az ítélet – derült ki a Legfelsőbb Bíróság közleményéből.

Ahogy azt a Világgazdaság is kiemelte, ez a második jogerős ítélet a több mint 10 éve húzódó eljárásban, az elsőt, amelyben csak Sanadert ítélték el kenőpénz elfogadása miatt, 2015-ben érvénytelenítette az Alkotmánybíróság. A volt horvát miniszterelnököt 2012-ben ítélték el, ekkor pedig börtönbe is került, de három évvel később eljárási hibákra hivatkozva hatályon kívül helyezték az ítéletet. 2019-ben az első fokú ítélet meghozatalakor a védelem ugyanakkor úgy vélekedett, hogy

ez az eljárás még elfogultabb és jogszerűtlenebb volt, mint az a korábbi, amit érvénytelenített a Horvát Alkotmánybíróság.

A döntés ellen a két vádlott, illetve a horvát korrupciót üldöző ügyészség (USKOK) is fellebbeztek, ám a hétfői bejelentés szerint a legfelsőbb bíróság elutasította ezeket, és helyt adott a bíróság korábbi ítéletének. Az immár jogerős ítélet szerint így mindkét vádlottat bűnösnek találták, előbbit kenőpénz elfogadása, utóbbit vesztegetés miatt. Sanader így hat év, Hernádi pedig két év börtönt kapott. (Telex)


 

Kommentek

h i r d e t é s