h i r d e t é s

Ismét uniós jogot sértő kormányrendeletet jogászkodott össze a kormány

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Ismét uniós jogot sértő kormányrendeletet jogászkodott össze a kormány

2020. június 04. - 09:27

 

Az adatvédelmi jogok és kötelességek időkorlát nélküli, nem előrelátható felfüggesztése összeegyeztethetetlen az alapjogok és szabadságok lényegi tartalmával az Európai Adatvédelmi Testület szerint

A kép illusztráció! - Forrás: Webshippy

A személyes adatok védelmét még kivételes időkben is fenn kell tartani. Az Európai Unió adatvédelmi rendelete járvány idején is óvja az érintettek alapvető és szabadságjogait. Az időkorlát nélküli megszorítások nem felelnek meg a közösségi előírásoknak. Többek között ezt tartalmazza az Európai Adatvédelmi Testület (EAT) szerdán közzétett nyilatkozata arról, hogy korlátozhatók-e az adatvédelmi jogok a koronavírus járvány idején, és ha igen, milyen formában. Emellett a szervezet igaszgatósága levélben reagált a budapesti kormányt bepanaszoló három civil szervezetnek. A közleményből kiderül, hogy a magyar veszélyhelyzeti rendelet nincsen összhangban az uniós jogszabály betűjével.

Az EAT már kétszer meghallgatta a magyar adatvédelmi hatóságot a május 5-ikén hatályba lépett kormányrendelet hatályáról, amely meghatározatlan ideig – vagyis a veszélyhelyzet megszűnéséig – felfüggeszti az Európai Unió egyes adatvédelmi rendelkezéseit. Ennek következményeként az állampolgároknak nincs lehetőségük arra, hogy megtudják, hogyan kezelik az adataikat, sem arra, hogy tiltakozhassanak az adataik kezelése ellen. Akinek panasza van, csak a járvány után fordulhat bírósághoz. A kormányrendelet emellett 15 napról 45 napra növeli a közérdekű adatokra vonatkozó kérelmek határidejét.

A jogszabályt az Európai Bizottság illetékes biztosai aggályosnak ítélték és alapos vizsgálatot ígértek.

Az EAT szerdai nyilatkozatában leszögezi: indokolatlanok az általános, kiterjedt és mélyreható adatvédelmi korlátozások. Az uniós rendelet lehetővé tesz bizonyos megszorításokat, de azoknak tiszteletben kell tartaniuk az alapvető jogok és szabadságok lényegét, valamint szükséges és arányos intézkedéseknek kell lenniük. A korlátozásokat törvényben kell szabályozni, a jogalkotási intézkedéseknek világosaknak és pontosaknak, az érintettek számára pedig előreláthatónak kell lenniük. Az időkorlát nélküli megszorítások nem felelnek meg ez utóbbi feltételnek. Azok a veszélyhelyzeti intézkedések, amelyekkel meghatározatlan időre felfüggesztik vagy elhalasztják az érintettek jogait, valamint az adatkezelők és adatfeldolgozók kötelezettségeit, e jogok tényleges és kategorikus felfüggesztésével járnak, ami összeegyeztethetetlen az alapjogok és szabadságok lényegi tartalmával – áll az EAT lapunkhoz eljuttatott közleményében. (nepszava.hu)


 

h i r d e t é s