h i r d e t é s

Instagramon közölte lemondását az iráni külügyminiszter, de az elnök nem fogadta el

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Instagramon közölte lemondását az iráni külügyminiszter, de az elnök nem fogadta el

2019. február 26. - 08:22

 

Az Index információi szerint, egy Instagram-posztban jelentette be lemondását Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter, aki a kép mellé írt szövegben elnézést kért az elmúlt években mutatott gyenge munkája miatt - írja a napi.hu.

Balra Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter, jobbra Hasszán Rohani iráni elnök. Forrás: 444.hu

Bocsánatot kérek minden hibámért, amelyeket az utóbbi években külügyminiszterként követtem el. Köszönettel tartozom az iráni nemzetnek és a hivatali tisztségviselőknek

- írta. Zaríf 2013 augusztusától vezette az iráni külügyminisztériumot.

Külügyminiszterként oroszlánrésze volt az Irán nukleáris programját korlátozó 2015-ben aláírt többhatalmi megállapodás létrejöttében.

Ő vezette az iráni tárgyaló delegációt az úgynevezett P5+1 csoporttal (az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagja - Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország - és Németország) folytatott tárgyalásokon

- olvasható a portálon.

Nem fogadta el Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter lemondását Haszán Róháni iráni államfő

– közölte az iráni elnöki hivatal kedden.

A közleményben az elnöki hivatal leszögezte: Zaríf bátran végezte munkáját, és folytatni is fogja. 

Zaríf az Instagram-oldalán jelentette be lemondását, az elnöki hivatal is ezen a felületen jelentette meg válaszát, amelyben hozzáfűzte:

Zaríf nem lesz egyedül, és mi mindannyian (a kormány) támogatni fogjuk.

Mások szerint a külügyminiszter azért döntött a távozás mellett, mert kihagyták a Bassár el-Aszad szíriai elnökkel folytatott hétfői találkozóból Teheránban. 

Mindazonáltal megfigyelők egyetértettek abban, hogy Zaríf lemondása az atomalku végét jelentené. A megállapodás ugyanis az Egyesült Államok kilépése ellenére is életben van még, mivel a szerződést aláíró többi ország az alku fenntartása mellett foglalt állást. A német sajtó január végén jelentette, hogy Németország, Franciaország és Nagy-Britannia rövidesen működésbe hozhatja az Irán elleni amerikai szankciók megkerülését célzó különleges célú gazdasági egységet (SPV). Ez a remény szerint segítséget fog jelenteni az iráni érdekeltségekkel rendelkező európai cégek számára, hogy a szankciók ellenére is folytathassák kereskedelmüket Iránnal. 

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Zaríf lemondásának bejelentését kommentálva a Twitteren úgy fogalmazott: majd kiderül, hogy tényleg lemond-e.

Így vagy úgy, ő (Zaríf) és Haszán Róháni egy korrupt vallási maffia strómanjai. Tudjuk, hogy Ali Hamenei ajatollah hozza a végső döntéseket. A mi politikánk változatlan marad: a rezsimnek egy normális országhoz méltóan kell viselnie magát és tiszteletben kell tartania saját népét

– írta Pompeo.

Teheráni megfigyelők szerint Róháni nem is tudná helyettesíteni Zarífot egy, ugyanolyan tekintélynek örvendő, nagy tapasztalattal és karizmával bíró személlyel, mert nincs – jegyezte meg a dpa német hírügynökség.

Zaríf az Egyesült Államokban végezte el felsőfokú tanulmányait, 2002 és 2007 között pedig az iszlám köztársaság ENSZ-nagyköveteként szolgált.

napi.hu/MTI


 

Kommentek

h i r d e t é s