h i r d e t é s

Indul a civil autós razzia: mutatjuk, mire ugranak a rendőrök

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Indul a civil autós razzia: mutatjuk, mire ugranak a rendőrök

2020. január 09. - 09:47

 

Az egész országban elkezdődött a rendőrségi civil autós ellenőrzés, mondta az InfoRádióban az ORFK illetékese. - írja a penzcentrum.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Kovács Attila

A megkülönböztető jelzés nélküli járművekből ellenőrző rendőrökre megyénként főleg a lakott területeken kívül lehet számítani. Decemberben Budapesten volt a "főpróba".

Országszerte zajlik a rendőrségi civil autós ellenőrzés - erősítette meg az InfoRádióban az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztálya Balesetmegelőzési osztályának vezetője.

A civil járművekből figyelő rendőrökre minden megyében, főleg a lakott területeken kívül lehet számítani. Ezt a decemberi budapesti akció tapasztalatai miatt találták szükségesnek

- mondta Berzai Zsolt.

Az ellenőrzés-sorozat december közepén indult Budapesten, és ha kicsi cinikusan akarom mondani, a nagy sikerre való tekintettel - mivel a rendőri ellenőrzés sikeres volt, közlekedésbiztonsági szempontból tragikus - kiterjesztjük.

Azt látjuk, hogy ha a közlekedők nem látnak a közelben rendőrautót, akkor pestiesen szólva seggre ül a fegyelem, és előjönnek a szokásos szabálysértések

- fogalmazott az osztályvezető.

Berzai szerint a legjellemzőbb szabálytalanságok:

  • buszsáv szabálytalan használata,
  • záróvonal átlépése,
  • tilos jelzésen áthaladás,
  • mobilhasználat.

A szakember szerint a közlekedéskultúrát látva nem is csak a fegyelemről van szó, hanem az etikettről, az egymáshoz való viszonyulásról, hogy "mennyire tekintjük partnernek a többi közlekedőt". A civil autók lakott területeken kívül, autópályákon, nagy forgalmú főútvonalakon állnak. A cél az, hogy a meglepetés erejével hassanak az autósokra, ezért is nevezték el az akciót házon belül "pofátlan tanítási akciónak, illetve pofátlanítási akciónak".

Berzai Zsolt szerint nem az a baj, hogy nem ismerik az emberek a KRESZ-t, sokkal inkább az, hogy feljogosítva érzik magukat arra, hogy ne tartsák be a szabályokat, ezzel pedig mások életét, biztonságát is kockára teszik.

A boltban sem tolakodunk előre a pénztárnál a bevásárlókosárral, a közúton sem szerzünk jogtalan előnyt például az autópálya leállósávján hajtva a dugóban

- tette hozzá. Az országos ellenőrzésnek nincs befejezési dátuma.

penzcentrum.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s