h i r d e t é s

Hibaüzenet a lélegeztetőgépen

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Hibaüzenet a lélegeztetőgépen

2020. november 27. - 13:01

 

Baj van a Kínából fürkészett lélegeztetőgépekkel

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

Több alkalommal is meghibásodtak lélegeztetőgépek a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban – erről értesült a Népszava több forrásból. A lap megkereste a Zala Megyei Szent Rafael Zala Kórházat, de az intézmény csak azt válaszolta, hogy a jelenlegi eljárásrendnek megfelelően a felvetett kérdésre az operatív törzs ad felvilágosítás. November 17-én a Népszava írásban fordult a kormányzati tájékoztatási központhoz és az operatív törzshöz, de tíz nap alatt sem kaptak választ. Mivel a hatályos jogszabályok szerint az orvostechnikai eszközökkel kapcsolatos váratlan eseményeket a kórház köteles jelenteni az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek (OGYÉI), a lap megkereste ezt a szervezetet is, választ azonban innen sem kaptak csütörtök estig.

A lapnak a kórház két dolgozója is megerősítette, hogy valami baj van a zalaegerszegi intenzív osztályon használt egyes gépekkel. Azt nem tudták, hogy összesen hány eszköz romolhatott el, és ezek a hibák okoztak-e veszélyt, jelentettek-e kockázatot a betegellátásában.

A Népszava megkereste azt a kínai céget, amely gyártja az állítólag meghibásodó Crius V6 Northern típusú lélegeztetőgépeket. A Shenzhen-ben székelő Northern Meditec Ltd. kereskedelmi igazgatója, Leo Lee a lapnak elmondta: jelentős mennyiségű lélegeztetőgépet adtak el egy magyar cégen keresztül, azt azonban üzleti titokra hivatkozva nem árulta el, hogy melyik cég a magyarországi partnerük, és az  mikor, mennyit, mennyiért vett Magyarországra a Crius V6 Northern típusú lélegeztetőgépből. A gépek meghibásodásával kapcsolatban úgy fogalmazott: "A Covid-19 miatt nem könnyű megállapítani a valódi problémát, hogy mi történt a lélegeztetőgépeinkkel, lehet, hogy a lélegeztetőgép miatt történt, lehet, hogy a lélegeztetőgép helytelen üzemeltetése miatt. Csak vázlatos visszajelzést kaptunk az értékesítőnktől és a kórháztól. De nincs ok aggodalomra, gyártó cégként magyarországi partnerünkkel kezeljük a problémát és dolgozunk a megoldáson." (24.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s