h i r d e t é s

Hazugsággal vádolja Brüsszelt Orbán Viktor

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Hazugsággal vádolja Brüsszelt Orbán Viktor

2022. szeptember 30. - 12:46

A miniszterelnök a Kossuth rádióban osztotta meg gondolatait.

Forrás: Orbán Viktor Facebook oldala

Prágában a jövő hét végén dönthetnek arról az EU-tagállamok miniszterelnökei, hogy a szankciókat hathavonta felülvizsgálják - közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak adott péntek reggeli interjújában.

"A politikáról sokat szoktak okoskodni, de ez egy tapasztalati műfaj" - fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth rádiónak adott péntek reggeli interjújában azzal összefüggésben, hogy súlyos válság közepén van Európa és a világ is, erre válaszul pedig egyik eszközként a magyar kormány nemzeti konzultációhoz nyúl. "Nem az a kérdés, hogy a kormánynak van-e véleménye, hanem hogy tudunk-e egyetértési pontokat találni" - tette hozzá.

Az egyetértési pontok márpedig nem olyanok, mint a húsvéti tojás, ami van, ha megtalálják; azokat létre kell hozni.

Szerinte a konzultáció a legfontosabb nemzetstratégiai eszköz a kormányzásban, akkor is, ha például a német külügyminiszter kijelentette, ebben a helyzetben most nem érdekli az emberek véleménye, "ő jobban tudja" - fordította magyarra Orbán Viktor a német külügy vezetőjének véleményét.

A kormányfő felidézte, májusban megállapodtak az európai vezetők között, hogy az európai, Oroszországot sújtó szankciókat nem terjesztik ki az energiahordozókra, és akkor még egy hónapig még a németekkel is egy oldalon álltunk, ám mégis napirendre kerültek az energiaszankciók, az árak pedig elszálltak.

Igazából hazudtak Brüsszelben a szankciókkal kapcsolatban, a spekulánsok meg dörzsölik a tenyerüket

- jelentette ki a miniszterelnök.

Állítása szerint világosan látta, hogy ha az orosz energiára szankciókat vetnek ki, akkor az árak el fognak rugaszkodni, a spekulánsok - köztük Soros György - pedig súlyos extra milliárdokra tesznek szert.

"Én azért nem láttam szükségét alaposabb hatástanulmányoknak, mert mi nem szavaztuk meg az energiaszankciókat, kivételt is harcoltunk ki, mentesítést. Az ár közben világpiaci, ahhoz alkalmazkodnunk kell" - fejtegette.

Számítások nélkül is tudták "a németek átállásakor", hogy az élelmiszerárak is el fognak szállni, és az infláció emelkedik, erre pedig jött még az aszály, rögtön látták, hogy "kénytelenek leszük árstopokkal védekezni".

Ismételten kijelentette, hogy Brüsszel hazudott a szankciók hatásaival kapcsolatban, de ezt a döntést ki lehet javítani, nem olyan, mint egy migrációs döntés, "ha az embereket beengedted, már nem tudod kitenni".

Jelezte, október elején Prágában lesz miniszterelnöki csúcstalálkozó, ahol arról lesz szó, hogy a szankciókat 6 hónapra hozzák meg.

Így lesz lehetőség revízióra.

Arról, hogy beváltak-e az árstopok, azt mondta, neki személyesen az egyik dolga, hogy legyen energia.

Megerősítette, a kormány minden egyes hónapban 181 ezer forintot ad a családoknak átlagosan rezsitámogatásra, ebben az évben ennek az árát kigazdálkodták már a költségvetésben, és valószínűleg a jövő évre is biztosítható lesz ez.

Megerősítette azt is, a vállalkozásmentő program után gyármentő program is jön, illetve dolgoznak az új munkahelyvédelmi akcióterven.

A tervezhetőségről szólva Orbán Viktor úgy fogalmazott, a költségvetésben nem lehet tervezni, ezért októberben lelassítják a kifizetéseket, 2023-ra pedig most felfüggesztik az egész tervezést, decemberben hajtják csak végre a jövő évi költségvetés módosítását.

Van azonban fix pont: a nyugdíjasokkal kötött 2010-es megállapodást nem rúgják fel, garantálják a nyugdíjak értékét, még növelni is tudták a nyugdíjak értékét azzal, hogy visszakapták a 13. havi nyugdíjat.

Jelezte azt is, hogy ha alacsonyabb lesz az infláció a vártnál, nem fognak visszavenni pénzt.

Orbán Viktornak "nehézséget okoz", hogy "nehéz együttműködni olyan emberekkel, akik nem urai a saját akaratuknak", utalt ezzel a baloldalt érintő kampányfinanszírozási ügyre. Ismert, a kampányban Amerikából támogatták a Mindenki Magyarországa Mozgalom kampányát.

Végül szólt az abortuszrendelet megváltoztatásáról: nincs szerinte tökéletes abortusztörvény, de a vita mára nyugvópontra jutott.

"Nem ez az ügy, amivel most nekünk foglalkozni, háború van, szankciók vannak, közben itt a dollárbaloldal a hátunkban" - mondta Orbán Viktor. (Infostart)


Kommentelne? Kattintson ide!