h i r d e t é s

Hatalmasat hibázott az ukrán posta: 8 millió méh pusztult el

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Hatalmasat hibázott az ukrán posta: 8 millió méh pusztult el

2021. május 13. - 07:02

 

A posta a jövő évtől nem vállalja méhek szállítását.

Forrás: KH/ua-reporter.com

Drámai veszteség érte az ilosvai és a nagyszőlősi méhészeket, ugyanis az ukrán posta hibája következtében mintegy nyolcmillió méh pusztult el – közölte az ua-reporter.com nyomán a Kárpáthír.

A több millió méhből családokat tegnap előtt indították útnak a hágókon túli megrendelőknek. Szállításukra csak jól szellőző rakterű járművek lettek volna alkalmasak, a szállítással megbízott Ukrposta alkalmazottai azonban a szokványos szállításra használt zárt terű kocsikba pakolták a méheket, amelyek néhány óra alatt gyakorlatilag megfulladtak. 

AZ ANYAGI KÁR MEGHALADTA A FÉLMILLIÓ HRIVNYÁT (ÁTSZÁMOLVA 5 335 000 FORINTOT), RÁADÁSUL A MÉHEK ESZMEI ÉRTÉKE FELBECSÜLHETETLEN. AZ ÜGY MIATT A MÉHÉSZEK A RENDŐRSÉGHEZ FORDULTAK.

Az Ukrposta tegnap reagált, állítása szerint korábban nem fordult elő, hogy szállítás közben méhek pusztultak el. A megyében állítólag magas volt a hőmérséklet az eset időpontjában, helyenként +27 Celsius fok fölé is felkúszott a hőmérséklet. Úgy vélik, szabályszerűen jártak el a szállításkor, a méhek fadobozain volt szellőzőnyílás, továbbá szerintük a teherautó sem volt légmentes. Azt írták, többször is tájékoztatta a posta alkalmazottait a méhek szakszerű szállításáról. 

A kárpátaljai méhészekkel tárgyalásba kezdtek, és vizsgálat is indult az ügyben, a kártérítés mértékét ennek eredménye függvényében határozzák meg.

Az Ukrposta továbbá azt közölte, hogy a méhekkel kapcsolatos szállítási szabályok szigorodnak, ennek értelmében pedig +20 Celsius fok fölött nem szállítanak méheket. Azt is bejelentették, hogy a jövő évtől nem vállalják a méhek szállítását. (Index


 

Kommentek

h i r d e t é s