h i r d e t é s

Hatalmas bejelentés: holnaptól minden személyi kölcsön maximum 5,9 százalékos THM-mel igényelhető

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Hatalmas bejelentés: holnaptól minden személyi kölcsön maximum 5,9 százalékos THM-mel igényelhető

2020. március 18. - 20:11

 

Bank360: Nem biztos, hogy holnaptól már felvehetjük az 5,9 százalékos személyi kölcsönt

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

Orbán Viktor miniszterelnök bejelentése után a fogyasztási hitelek THM-e is 5,9 százalék lehet legfeljebb. Kérdés, hogy mit lépnek erre a bankok.

A koronavírus járvány okozta gazdasági kihívások miatt Orbán Viktor miniszterelnök ma bejelentette, hogy a kormány elfogadja a Magyar Nemzeti Bank javaslatát és a holnaptól felvehető fogyasztási hitelek teljes hitelköltség mutatóját 5,9 százalékban maximalizálja. Nem egyértelmű azonban, hogy pontosan mely termékekre vonatkozik a maximalizálás. Míg a szerda délelőtti MNB-ajánlás konkrétan a személyi kölcsönöket említi, addig a miniszterelnök videójában fogyasztási hitelekről beszél, amelyek közé tartozik a személyi kölcsön is, de az olyan termékek is, mint a jellemzően sokkal drágább hitelkártya vagy folyószámla hitel is. 

Egyelőre tehát nem egyértelmű, hogy mely kölcsönökről van szó, ebben valószínűleg a Magyar Közlöny ide vonatkozó része ad majd eligazítást, az viszont bizonyos, hogy a kölcsön hitelösszegre vetített teljes költsége nem lehet magasabb, mint 5,9 százalék.

Óriási kihívás a bankoknak - holnaptól nem lehet személyi kölcsönt igényelni?

Ugyanakkor a Bank360.hu szakértői megjegyzik: egy ilyen gyors és hirtelen változásra nem voltak felkészülve a pénzintézetek. Az ehhez hasonló új hitelkonstrukciók bevezetését több hetes előkészület előzi meg, az új termék megjelenése előtt pedig hirdetményben közlik termék részleteit. A teljes feladatra a bankoknak most kevesebb, mint egy napjuk maradt. 

Ahogy pedig arra a Bank360.hu is felhívta a figyelmet, kérdéses, hogy a pénzintézetek tudnak-e ilyen alacsony kamatszinten hitelezni. Csak összehasonlításként: 2019-ben az átlagos THM 13 százalék felett volt például a nagyon népszerű személyi hiteleknél, ezt kell most egyik napról a másikra lecsökkenteni 5,9 százalékra. Egy kölcsön kihelyezésének ráadásul van egy fix költsége is, amit egy alacsonyabb hitelösszegű és rövidebb futamidejű hitel nem fog kitermelni, így kérdéses, hogy megéri-e majd a bankoknak így finanszírozni, azt is számításba véve, hogy az ügyfélkockázati kamatfelár sem tud beépülni az árba.

A Bank360.hu szerint ezért az 5,9 százalékos THM-mel ellátott termékhez állami kamattámogatásra és kezességvállalásra lehet szükség, hiszen az sem egyértelmű, hogy milyen ügyfélkör kaphatja meg a nagyon kedvező kölcsönt, milyen feltételeknek kell megfelelniük az igénylőknek.


 

Kommentek

h i r d e t é s