fbpx Harmadjára indították el a jogtudatosság hónapját a kisebbségi csoportok jogegyenlőségéért | CIVILHETES

h i r d e t é s

Harmadjára indították el a jogtudatosság hónapját a kisebbségi csoportok jogegyenlőségéért

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Harmadjára indították el a jogtudatosság hónapját a kisebbségi csoportok jogegyenlőségéért

2019. november 05. - 14:04

 

A Liberálisok harmadik alkalommal rendezik meg a jogtudatosság hónapját, melynek első hete a romákat ért jogsérelmekről, a kisebbségi csoport esély- és jogegyenlőségének fontosságáról szól majd.

Az oktatásban tapaszalt szegregáció, a munkahelyi diszkrimináció és az általános előítéletek felszámolása ugyanis nem csak a roma kisebbség érdeke: az egyenlő bánásmód és az egyenlő méltóság össztársadalmi érdek. Valódi fejlődésre csak akkor van lehetőség, ha megszüntetjük a kisebbségi csoportokat érintő jogfosztottságot.

Jogerős ítéletek szólnak arról, hogy az Orbán-kormány a magyarországi cigányság integrációja ellen ható politikát folytat az iskolákban. A Liberálisok ezért csatlakoztak a pártokközül elsőként az Idetartozunk Egyesület aláírásgyűjtéséhez, amely visszaállítaná 16 évről 18 évre a tankötelezettségi korhatárt. Ez az intézkedés jelentősen javítaná a hátrányos helyzetből induló roma gyerekek esélyeit.

A jogtudatosság hónapja során elsőként a romák, majd a meleg közösség, a fogyatékkal élők és a nők esélyegyenlőségével foglalkozunk, hogy felhívjuk a figyelmet a kisebbségi csoportokat ért jogsértésekre. Sokan nincsenek tisztában azzal, mi számít jogsértésnek, és hogyan tudnának fellépni ellene. A célunk, hogy az állampolgárok tudatosabbá váljanak, felismerjék, ha joghátrány éri őket. Ezáltal a jogegyenlőségért küzdeni képtelen intézmények is a fejlődés útjára léphetnének a diszkrimináció, a hátrányos megkülönböztetés kiszűrésében.

Bősz Anett, a Liberálisok országgyűlési képviselője a jogegyenlőségért folytatott küzdelem értelmében két törvényjavaslatot nyújt be; az egyiket egy átfogó, a társadalmi szakadékokat összehúzó romastratégia kidolgozása, a másikat pedig a munkaerőpiacon tapaszalt diszkriminációk szankciójának szigorítása érdekében. A cselekvésképtelenség millióktól veszi el a lehetőséget egy jobb és igazságosabb életre. Reméljük, ezt a törvényjavaslatokról szavazó kormánypárt is belátja majd.

Bősz Anett sajtótájékoztatóját élőben közvetítettük a Facebookon: 

Magyar Liberális Párt - Liberálisok 

 


 

h i r d e t é s