h i r d e t é s

Hamarosan eltűnhet az Egyesült Államok egyik ikonikus tava

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Hamarosan eltűnhet az Egyesült Államok egyik ikonikus tava

2023. január 12. - 16:50

Egy új jelentés szerint öt éven belül eltűnhet a Utah államában található Nagy-sóstó, amelynek kiszáradásával arzén- és higanyrészecskékből álló por szabadulhat a levegőbe, ezzel több millió ember egészségét veszélyeztetve - írja az IFL Science.

A Nagy-sóstó az Antilop-szigetről fotózva - Forrás: wikipedia/Juozas Rimas

A jelentés szerint a tó vízszintje jelenleg 3 méterrel van az alatt, ami még "egészségesnek" mondható. Szintén a probléma súlyosságát jelzi, hogy a vízszint az 1850 óta végzett mérések alapján már 5,8 méterrel az átlagos természetes szint alá került. Ezzel a tó felszínének 60 százaléka és a teljes víztartalom 73 százalékát eltűnt - írja az IFL Science.

A szerzők megállapították, hogy a túlzott vízhasználat tette tönkre a Nagy-sóstavat. Ez a folyamat a gátak, csatornák és csővezetékek építésével kezdődött az 1900-as évek elején, és az 1980-as években egy rövid időre megállt, amikor egy rendkívüli csapadékos időszak lehetővé tette a tó újratöltését. Az 1987-es tetőzése óta azonban a Nagy-sóstó folyamatosan zsugorodik. A vízszintcsökkenés 2020-ban felgyorsult, mivel a környékbeli vizek lecsapolásával lecsökkent a természetes vízpótlás.

Ha a vízveszteség ebben az ütemben nő, a tó öt éven belül eltűnhet

- állítják a jelentés szerzői, akik felszólították a kormányzói hivatalt, hogy azonnal tegyen sürgős lépéseket a vízgyűjtő terület megmentése érdekében. (Portfolio)


Kommentelne? Kattintson ide!