h i r d e t é s

Haldoklik az egyetlen nyíltan kritikus állami szerv

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Haldoklik az egyetlen nyíltan kritikus állami szerv

2021. április 19. - 10:30

 

Mára gyakorlatilag haldoklik az Egyenlő Bánásmód Hatóság – írta a Népszava. A szervezetet a kormány a heves tiltakozás ellenére beolvasztotta az ombudsmani hivatalba.

2012. január 31-én Schmitt Pál köztársasági elnök nevezte ki Honecz Ágnest az egyenlő Bánásmód Hatóság elnökévé a Sándor-palotában - Fotó: MTI/Soós Lajos

A beolvasztás óta távozott a munkatársak negyede, a pénz kevesebb lett, és ráadásul egyelőre a főigazgatói poszt is betöltetlen.

Az Országgyűlés jobboldali többsége tavaly decemberben fogadta el azt javaslatot, amely szerint Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa január 1-től átveszi az Egyenlő Bánásmód Hatóság feladatait. A hatóság ezzel megszűnt, jogutódja az ombudsman. Az új feladatkör ellátását „elkülönült szervezeti egység segíti”, amelynek vezetője az egyenlő bánásmódért felelős főigazgató. A lap szerint a kormány „széles körben folytatott egyeztetését” mutatja, hogy az elképzelésről az ombudsmani hivatal is csak a sajtóból szerzett tudomást.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál előzőleg – Honecz Ágnes elnököt is beleszámítva – huszonöten dolgoztak. Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala most arról tájékoztatta lapunkat, hogy a munkatársak közül hatan „közvetlenül a beolvadással összefüggésben” távoztak. A „feladatellátás párhuzamosságainak kiszűrése miatt” ténylegesen két hely szűnt meg (mindkettő a gazdasági területet érintette), négyen pedig nem fogadták el a számukra felajánlott állást.

A lap kérdésére kiderült, hogy a hatóság addigi elnöke, Honecz Ágnes is a távozók között van. Neki 2020. december 31-én lejárt a mandátuma, az egyenlő bánásmódért felelős főigazgató kinevezése pedig még nem történt meg.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság tavaly 484,7 millió forint költségvetési támogatásból gazdálkodott. Idén az „Országgyűlés által a feladatellátáshoz biztosított” támogatás összege 462 millió forint – közölte az ombudsmani hivatal.

A lap szerint beigazolódni látszanak a civil szervezetek aggályai, hiszen mindebből nem úgy tűnik, hogy az új konstrukcióval a kormány a jogvédelmet szerette volna erősíteni.

"Nehéz elhessegetni a gondolatot, hogy a beolvasztás hátterében politikai bosszú áll" – nyilatkozta Dombos Tamás, a Háttér Társaság ügyvivője tavaly novemberben a Népszavának. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság számos ügyben állapított meg jogsértést állami szervek és kormánypárti vezetésű önkormányzatok esetében. Egyetlen állami szervként kritizálta például a transznemű emberek nemének jogi elismerését ellehetetlenítő törvénymódosítást. (24.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s