h i r d e t é s

"Ha Orbán veszít, de nem adja át a hatalmat, a rendőrök megvédik az országot"

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

"Ha Orbán veszít, de nem adja át a hatalmat, a rendőrök megvédik az országot"

2022. január 16. - 14:34

 

"Ha a választási eredmények azt mutatják, hogy Orbán veszített, a rendőrség, az ügyészség, a titkosszolgálatok tudni fogják a dolgukat" – nyilatkozta a Hírklikknek Tarjányi Péter.

A kép illusztráció! - Forrás: Ungár Klára Facebook oldala

A biztonságpolitikai szakértőt annak kapcsán kérdeztük, hogy két elemző, Mark Leonard brit politológus, író, illetve Jeremy Shapiro, az Egyesült Államok külügyminisztériumának Európáért és Eurázsiáért felelős külügyminiszter-helyettesének volt tanácsadója, elemzést készített 2022-re. Ebben egyebek mellett – külső választási megfigyelők álláspontja alapján – azt prognosztizálják, hogy Orbán Viktor és a Fidesz elveszíti az országgyűlési választásokat. A jelenlegi kormányfő azonban azt fogja állítani: ő nyert, és Donald Trumppal ellentétben, akár arra is képes lehet, hogy hatalmon maradjon, ami nagy tüntetésekhez vezethet, valamint válságot okoz Magyarország és az Európai Unió kapcsolatában.

Ez egy elképzelhető forgatókönyv?

Nem. Azt gondolom, hogy azt, amit az Egyesült Államokban láttunk, és amivel Trump elnök próbálkozott, itthon egyszerűen nem lehet megpróbálni. Ha mégis, akkor az nagyon durva, polgárháborús helyzetet jelentene, amiben a két oldal, a nyertes ellenzék, és a hatalmát vesztett Fidesz szavazói egymásnak esnek. Ehhez képest a Capitolium ostroma – amit egyébként az amerikaiaknak borzasztó volt megélni – enyhe kis csetepaté lenne.

Ön szerint a rendőrök megvédik az országot, ha Orbán veszít, de nem adja át a hatalmat?

Biztos vagyok benne, hogy igen.

Képesek is lesznek rá?

Igen.

Rajtuk kívül, van még olyan fegyveres testület, amelyik ezt megteheti?

Persze. Sok mindent lehet mondani, és én azt gondolom, hogy érheti is súlyos kritika az ügyészséget, vagy a rendőrséget, de még akár a bíróság munkáját is. De abban az esetben, ha a választási eredmények azt mutatják, hogy Orbán veszített, ezek az erők tudni fogják a dolgukat. Egyszerűen nem fogják engedni, hogy akár csak egy olyan eset is előforduljon, mint amilyet az Egyesült Államokban láthattunk. Fontos tudni, hogy az USA-ban erre tényleg nem voltak felkészülve. Ott ez az egész helyzet azért keletkezett, mert nem tudták elképzelni, hogy ilyen megtörténhet. Olyan, hogy az Egyesült Államok elnöke felbőszíti a szavazóit, és elküldi őket a Capitolium ellen, minden addigi képzeletet felülmúlt. Itthon azért már láttunk hasonlókat. Láttuk a TV-székház ostromát, azt, hogy hónapokig puskaporos állapotok voltak pro és kontra. Azért 2006. október 23-án hibázott a Gyurcsány-kormány is. Ilyen szempontból Magyarország sajnos edzettebb, mint az Egyesült Államok. Persze teljesen nem lehet kizárni, hogy mégis egymásnak esik mindenki. De ez nem 50, hanem legfeljebb egy százalék. Én inkább 99 százalékos esélyét látom annak, hogy elképzelhetetlen ilyen polgárháborús állapot kialakulása. Azt gondolom, hogy azok, akik az említett elemzést készítették, nincsenek igazán tisztában a mi belső viszonyainkkal. Ezért kell mindig nagyon óvatosan kezelni azt, amit Magyarországra vonatkozóan külföldről mondanak. Bizonyos dolgokat lehet, hogy jól lát a két elemző. De azt már nem, hogy milyen szintű bizalomvesztés, vagy demokráciában való meghasonlás van az igazságszolgáltatás, a rendészet, a titkosszolgálat oldaláról. Ezt a két elemző nagyon rosszul mérte fel szerintem.

Akkor bízzunk a rendőrökben?

Rendőrökben, katonákban, mindenkiben. Én azt mondom, ha Orbán veszít, akkor itt egy teljesen normális, békés átmenet lesz. (Hírklikk)


 

Kommentek

h i r d e t é s