h i r d e t é s

Gurmai Zita nyílt levele Szilvássy Zoltánnak, a Debreceni Egyetem rektorának

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Gurmai Zita nyílt levele Szilvássy Zoltánnak, a Debreceni Egyetem rektorának

2017. szeptember 14. - 16:34

 

Gurmai Zita, Vlagyimir Putyin díszpolgári címe ügyébent írt nyílt levelet a Debreceni Egyetem rektorának, amelyet változatlan formában közlünk.

Dr. Gurmai Zita az MSZP országos elnökségének tagja, az országos nőtagozat elnöke

"Dr. Szilvássy Zoltán Rektor Úr!

Ön sürgősséggel kezdeményezte és gyorsított eljárással verte át a szenátuson, hogy Vlagyimir Putyin a Debreceni Egyetem díszpolgára címet megkapja.

Azóta sem csinál egyebet, mint magyarázkodik: magyarázza a magyarázhatatlant.

Nekünk is vannak kérdéseink, rektor úr!

Kiderült például, hogy csupán a szenátus 60%-a szavazott. Vajon mindenki szavazhatott? A nyár közepén sebtében megtartott szavazásról mindenki értesülhetett?

Egyáltalán: miért kellett ezt ilyen sebtében lezavarni? Esetleg Kósa Lajos odaszólt, hogy jó lenne igyekezni? Vagy máshonnan jött a nyomás?

Megjelent a sajtóban az is, hogy 18 millió forintnyi adományt kapott a Debreceni Egyetem, közvetlenül a Putyin érdekeltségi körébe származó alapítványtól. Jól értjük, hogy egy középkategóriás autó áráért árulja Ön a Debreceni egyetem becsületét? Egy kisebb lakás áráért bárki vehet magának egy díszpolgári címet?

Ennyit ér Önnek e patinás intézmény hírneve és dicső hagyományai? Mit szólnának ehhez a régi debreceni diákok, Csokonai, Ady vagy Szabó Magda?

Azóta több kar eddig összesen négy tanszéke nyilvánította ki titkos szavazással meghozott, elhatárolódó döntését. Vajda Mihály, a filozófia tanszék egykori tiszteletreméltó vezetője a szenátusi döntéssel szembeni tiltakozásul lemondott professor emeritus címéről.

Talán az sem véletlen, hogy a debreceni egyetem naponta frissülő honlapján az egyetem díszpolgárai között a döntés után egy hónappal sem olvasható az orosz elnök neve. Talán szégyellik, rektor úr?

Válaszoljon a kérdésekre rektor úr

  • Milyen politikai nyomásra terjesztette elő Putyin díszpolgári címét?
  • Minden érdekelt értesült arról, hogy Ön elektronikusan szavaztat?
  • Mi indokolta a sürgősségi eljárást?

Debrecen, 2017. szeptember 14.

 

 

Tisztelettel:

 

 

Dr. Gurmai Zita
az MSZP országos elnökségének tagja
az országos nőtagozat elnöke" 


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s