fbpx Gravitációs erőket kijátszó rendszer fejlesztésébe kezdett a NASA és a Blue Origin | CIVILHETES

h i r d e t é s

Gravitációs erőket kijátszó rendszer fejlesztésébe kezdett a NASA és a Blue Origin

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Gravitációs erőket kijátszó rendszer fejlesztésébe kezdett a NASA és a Blue Origin

2021. március 20. - 07:44

 

Összeállt a NASA a magánkézben lévő Blue Origin vállalattal, hogy egy olyan mesterséges gravitációs rendszert hozzanak létre, melynek segítségével egy gyorsan forgó kapszulával centrifugális erőt lehessen generálni.

Forrás: Blue Origin

NASA sajtóközleményéből kiderült, hogy lényegében a Blue Origin jelenlegi, New Shepard űrhajóit módosítanák úgy, hogy a centrifugális erők hatására a Holdon lévő körülményeket idézhessék elő.

Ha sikerülne megalkotniuk az új eljárást, azzal megkönnyíthetnék az űrhajósok feladatát, hiszen a NASA hagyományos parabolikus, szervezetet megterhelő röppályája helyett egy kíméletesebb, alacsonyabb G-erőkkel rendelkező módszert fejleszthetnének ki.

Az együttműködésnek köszönhetően egy feljavított Blue Shepard rakétát hozhatnak létre, melynek kapszulája percenként 11-szer fordulhat meg saját tengelye körül, ezáltal szimulált gravitációs mezők generálódhatnak az űrhajó belsejében.

A Blue Origin rakétái a tesztelések során még egyszer sem hagyták el a Föld pályáját, vagyis nem lépték át az úgynevezett Kármán-vonalat, amely 100 kilométerre található bolygónk felszíne felett – hivatalosan ettől a vonaltól kezdve beszélhetünk világűrről.

Ha sikerülne Holdhoz hasonlatos gravitációs mezőket szimulálni biztonságos módon az űrszerkezetek fedélzetén, azzal a NASA és Blue Origin komoly előrelépéseket tehetne a technológia terén, ugyanis az asztronauták könnyebben tudnák végrehajtani feladataikat.

Mindezeken felül újabb eszközöket is megalkothatnának, illetve a jelenlegi műszerek többségét egyaránt rendeltetésszerűen alkalmazhatnák a megváltozott körülmények között, továbbá az űrrepülések optimalizálási folyamatai is leegyszerűsödhetnének. (liner.hu)


 

h i r d e t é s