h i r d e t é s

Fokozódik a feszültség az EU és Oroszország között

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Fokozódik a feszültség az EU és Oroszország között

2021. április 19. - 12:46

 

Josep Borrell részletezte a nézeteltérések főbb pontjait.

A kép illusztráció! - Forrás: Association of European Businesses

Az Európai Unió kapcsolatai Oroszországgal nem mutatnak javulást, éppen ellenkezőleg, a feszültség több szempontból is fokozódik – jelentette ki Josep Borrell az unió kül- és biztonságpolitikáért felelős főképviselője az uniós tagállamok külügyminisztereinek hétfői videókonferenciája előtt adott sajtónyilatkozatában.

Josep Borrell elmondta, hogy a tanácskozás első részében a külügyminiszterek áttekintik az Oroszországgal való kapcsolatokat – írja az MTI. Elsőként szóba jön a Csehország által kiutasított orosz diplomaták ügye. Prágában szombat este jelentették be, hogy 18 orosz diplomatát utasítottak ki Csehországból, abból az okból, hogy a cseh hatóságok azt gyanítják, az orosz titkosszolgálatok tagjainak közük volt a vrbeticei lőszerraktárban 2014-ben történt robbanásokhoz.

A főképviselő Alekszej Navalnij ügyével kapcsolatban elmondta, hogy az oroszországi börtönében éhségsztrájkot folytató ellenzéki politikus egészségi állapota „súlyos aggodalmakra” ad okot. Emlékeztetett, hogy vasárnap mind a 27 uniós tagállam nevében kiadott közleményében az EU arra szólította fel az orosz hatóságokat, hogy vállaljanak felelősséget Alekszej Navalnij testi épségéért, és biztosítsanak számára megbízható orvosi segítséget. Josep Borrell nyomatékosította, hogy Oroszországnak most már reagálnia kell az EU felszólítására, miután februári diplomáciai látogatása alkalmával ez nem történt meg.

Josep Borrell kitért az ukrán helyzetre is. A politikus „nagyon veszélyesnek” minősítette az orosz csapatok felsorakozását az ukrán határon, egyben felszólította Oroszországot, hogy amilyen gyorsan csak lehet, vonja ki haderőit a régióból. (index.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s