h i r d e t é s

Felülbírálta az ügyészség a rendőrséget, tovább kell nyomozni a Mátrai Erőmű ügyében

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Felülbírálta az ügyészség a rendőrséget, tovább kell nyomozni a Mátrai Erőmű ügyében

2020. október 21. - 06:09

 

Az ügyészség szerint a nyomozó hatóság nem tett meg mindent a tényállás tisztázása érdekében.

A kép illusztráció! - Fotó: MTI/Komka Péter

Október 12-én felülbírálta a Gyöngyösi Járási Ügyészség azt a nyomozást megszüntető határozatot, amely a Mátrai Erőmű környezetében tapasztalt víz és légszennyezés miatt indult vizsgálatot zárta le – számolt be róla az Átlátszó.

A Mátrai Erőmű ügyében korábban több országgyűlési képviselő is feljelentést tett környezetkárosítás és foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt. Később hivatali visszaélés gyanúja miatt is nyomozás indult. Az ügyeket egyesítették, és a nyomozást az arra kijelölt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság folytatta szeptember 15-ig, amikor az eljárást lezárták, mert „nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése”.

Az ügyészség októberben azonban hatályon kívül helyezte nyomozást megszüntető határozatot arra hivatkozva, hogy a rendőrségi határozat indoklása és a megszüntetés jogcíme egyik bűncselekmény kapcsán sincs összhangban egymással: „Az eddig végzett nyomozás adatai alapján valóban nem állapítható meg, hogy megvalósultak-e a szóban forgó bűncselekmények vagy sem, ugyanakkor a nyomozó hatóság nem tett meg mindent a tényállás tisztázása érdekében, az hiányosan felderített, ebből adódóan az eljárás megszüntetésére megalapozatlanul került sor” – írta az ügyészség.

Tavaly novemberben írt arról az Átlátszó, hogy az akkor még Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mátrai Erőműben észlelt, tömeges rosszullétet okozó mérgesgáz-szivárgások ügyében érintett lehet a hőerőmű mellé felhúzott keményítőgyár is, mert szennyvizét a hőerőmű technológiai víztározójába ereszti. Később a portál beszámolt a birtokába került Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság április 9-i határozatáról is. Ez egyértelműen tisztázta, hogy a Viresol Kft. közül melyik okozta a problémát. Ebből az derült ki, hogy a Viresol telephelyéről „rendszeresen/folyamatosan történik tisztítatlan, magas szervesanyag koncentrációjú szennyvízkibocsátás, amelyet az Őzse-völgyi patak tovább vezet az Őzse-völgyi tározóba”, és hogy egyértelműen azonosítható, hogy a magas szervesanyag koncentrációjú szennyvíz forrása kizárólag a Viresol Kft. telephelye. (nepszava.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s